Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Pet meseci vežbi i učenja

U martu će Karolina Janićević iz Berevca kod Štrpca proslaviti sedmi rođendan, a u septembru biti osposobljena da sedne u školsku klupu sa svojim vršnjacima. Ova dva najvažnija datuma u dečjim životima obeležio je anonimni donator iz Bad Homburga koji je, nastavljajući dugogodišnju tradiciju, i ovu godinu započeo darujući 3.000 evra štićenicima Humanitarnog mosta. Karolini je pripalo 1.000 evra.

U Beogradu do kraja juna: Karolina Janjićević sa majkom Jelenom

Zahvaljujući tom novcu, ona će u Beogradu završiti program logopedskih vežbi i resocijalizacije, neizostavan kod dece kojima su, zbog obostrane gluvoće, ugrađeni implantati. Istovremeno će završiti i drugo polugodište pripremne nastave za đake prvake.


- Od kada ste nam za Novu godinu javili da se našao dobrotvor koji će isfinansirati Karolinin završetak terapije, koji je započela sa celom godinom zakašnjenja i to isljučivo zahvaljujući čitaocima "Vesti", mislila sam da sanjam. Bilo je potpuno neočekivano, jer znam koliko dece, bolesne ili na neki način hendikepirane, čeka pomoć zemljaka iz dijaspore. Smatrala sam da je Karolina svoju šansu dobila u poslednjih šest meseci 2011. i prvih 2012. godine. U tom periodu uspela je da nadoknadi propušteno, da se navikne najpre na svoj glas, da prestane da se plaši svakog šuma, potom da razlikuje zvukove od govora. Onda je sve išlo mnogo brže i lakše nego što su defektolozi, logopedi i psiholozi mogli i da pretpostave - priča Karolinina majka Jelena.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Prisećamo se tog vremena i očaja majke koja je sa suzama u očima i pognute glave slušala ukore stručnog tima za rehabilitaciju dece poput njene ćerke u Dečjoj kući pri KBC Zvezdara gde su joj implantati ugrađeni dve godine ranije o trošku Fonda zdravstvene zaštite.


Nedostatak novca za boravak u Beogradu u trajanju od najmanje šest meseci godišnje, za stručni tim nije bilo prihvatljivo objašnjenje, ali jeste za naše čitaoce i zato Karolina više nije devojčica koja i ne pomišlja da se zavuče u ljušturu u kojoj tišinu ništa neće remetiti i strah joj stvarati, uverena da joj je znakovna komunikacija suđena.

Dobio 1.000 Evra i 450 AUD: Milan Stefanović

Danas je to sasvim drugo dete od onog koje smo prvi put videli u našem beogradskom Dopisništvu. Ume da sluša, ali i priča, ne čita sa usana niti gestikulira, pogled ne skriva ni pred decom ni odraslima. Naprotiv, ljude gleda pravo u oči kao da želi i tu da nadoknadi propušteno, da bolje upozna svet oko sebe kako bi bez zazora postala njegov deo.


- Neka donatoru iz Bad Homburga bude najveće hvala saznanje da je bilo vrlo izvesno da će Karolina propustiti ovo polugodište i time sebi trajno zatvoriti vrata normalnom životu i izboru zanimanja koje bude želela, a nama roditeljima ostati doživotno preispitivanje da li smo prave ljude pitali za novu pozajmicu, a stare zajmodavce dovoljno molili za produženja roka za vraćanje duga - rekla je Jelena Janićević, preuzimajući 1.000 evra koji će pokriti sve troškove petomesečnog boravka u Beogradu nje i njene ćerkice.
 

Daruju, a ni ime ne kazuju

- Kada nam je u u decembru ponestalo pozajmljenog novca s kojim smo došli u Beograd i već počeli u očaju da razmišljamo o povratku na Kosovo, anonimni donator iz Austrije, koji je velikim delom finansirao prethodni ciklus obnovljenih tretmana, poslao je 500 evra. Tako je Karolina nastavila tretmane u decembru i januaru. Zanimljivo je da je i donator koji joj omogućuje završetak celog drugog ciklusa takođe anoniman - kaže zahvalna Jelena Janićević.


Pomoć mladom Jagodincu

Donacija od 1.000 evra anonimnog donatora iz Bad Homburga prosleđena je 32-godišnjem Milanu Stefanoviću iz Jagodine, čija harmonika bolno ćuti kao da se plaši da njenim dirkama više neće preći vešte ruke mladog muzičara, obolelog od amiotrofične lateralne skleroze koja je dovela do atrofuje spoljašnjih i unutrašnjih organa. Ovom mladiću, koji poslednjih nedelja ne može da diše bez aparata, prosleđeno je i 300 AUD Rajke Tarlać i njenih prijatelja iz Sidneja, te 50 i 100 AUD anonimnih donatora iz Liverpula i Perta, što je još daleko od 10.000 evra, koliko je potrebno za transplantaciju matičnih ćelija u Beču.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online