Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Subota 15.12.2012.
12:01
S. Sarajlija - Vesti - Foto: Z. Marjanović A

Kažite nam kuda da krenemo i šta da radimo

Kada je Nizam Jamaković seo za volan svog kamiona u Lajpcigu ni slutio nije da će mu brigu zbog zavejanih puteva Evrope zameniti bol u duši kakav odavno osetio nije.

Nogama radi što drugi rukama: Milena Pavlović
 

- Javljam vam se iz Ljubljane. Ispred mene su "Vesti". Ne mogu da nastavim dalje dok bar nešto ne učinim za ovo dete... - rekao je u utorak uzbuđenim glasom Nijaz Jamaković koji, po sopstvenim rečima, stanuje na točkovima.


Naravno, reč je o osmogodišnjoj Mileni Pavlović iz sela Ostre kod Čačka s kojom se priroda surovo poigrala još dok je u majčinoj utrobi bila. Na svet je došla bez obe ruke, istina iz levog ramena štrči patrljak, dovoljan da uveća nadu i njoj i roditeljima da je moguće uraditi protezu i učiniti je manje različitom od druge dece.
 

Svakog meseca 50 evra

Nizam Jamaković, prvi donator male Milene i čovek koji je njenim roditeljima otvorio prozor kroz koji je izašlo beznađe, a ušla nada da ne mora biti onako kako je sudbina htela, kaže da ova donacija neće biti poslednja:
- U ime svoje porodice, pre svega ćerki, planiram da svakog meseca Mileni pošaljem 50 evra. Neka joj tim novcem roditelji kupe sve što će joj detinjstvo ulepšati i olakšati, a kada dođe vreme za protezu, biće nam drago da smo i mi u njenoj izradi učestvovali.

 

Razgovori kratki i nedovršeni

Bilo je još telefonskih poziva naših čitalaca iz raznih zemalja, često dok je Tiosav na poslu pa su razgovori bili kratki i
nedovršeni. Dobre usluge Pavlovićima je ponudila i Mirjana iz Norveške i zemljak iz Amerike.
- Danas kada se budem vraćao sa posla preuzeću donaciju iz Amerike, a kada se sledeći put čujemo reći ću vam kome da se zahvalite u naše ime - rekao je Tiosav Pavlović.

- "Vesti" sam kupio u Regenzburgu, ali sam ih pročitao u Ljubljani, gde sam nameravao da se uz njih odmorim. Međutim, ni govora o odmoru. Mala Milena mi ne izlazi iz glave. Prvo sam pozvao Tiosava Pavlovića, nesrećnog oca i rekao mu da želim da pošaljem njegovom detu jedan skroman novčani dar, nju da obradujem, a svoje srce umirim. Onda sam pozvao vas. Prosto ne mogu da objasnim sebi zašto je život tako nepravedan prema nekoj deci. I ja sam otac, imam tri ćerke, starije su od Jelene, najmlađa samo godinu dana. Krv mi se ledi u žilama pri pomisli da sam na mestu oca ove devojčice... - nastavio je da govori Nizam Jamaković, rodom iz Olova i čitalac "Vesti" kad god uspe da dođe do njih krstareći drumovima Evrope.


Otac je novac već podigao a Nizamu Jamakoviću poželeo da ima posla i dovoljno zarađuje kako svijim ćerkama mogao da pruži sve što poželi, jer onaj ko je spreman da daruje nepoznatu devojčicu mora da gaji beskonačnu ljubav prema svojoj deci.


- Nek su mu ćerke zdrave i prave, kako se kod nas kaže, a onda su svi problemi rešivi - poručuje 46-godišnji Tiosav Pavlović, radnik čačanske fabrike alata koji od svoje skromne plate izdržava, pored Milene i suprugu Leposavu, 11-godišnju ćerku Mariju i 12-godišnjeg sina Petra.


Na nedostatak novca se ne žale. Žive kako se može i mora. Na apel se odlučio kako bi mu zemljaci u dijaspori pomogli da dođe do klinike gde bi ortopedi njegovoj ćerkici preporučili vrstu ručnih proteza. A tek kada se bude znala cena, očekuje da će donacije početi da pristižu.


- Javio mi se telefonom Vlastimir Batar iz Berlina, rodom iz Banjaluke. Poslaću mu Jeleninu medicinsku dokumentaciju, a on će potražiti kliniku koja će je primiti. Ponudio nam je i besplatan smeštaj. Pričali smo o Mileni, ali i njegovoj mladosti, boksu kojim se bavio. Odmah posle Vlastimira pozvao me njegov brat Dragan Batar iz Banjaluke. I on se potresao saznavši za Milenin hendikep i njen očajnički napor da sve radi nogama umesto nerođenim rukama, od pisanja, pranja sudova do štrikanja. Ohrabrio nas je rekavši da je sigiran da će nas njegov brat brzo pozvati u Berlin i da će se baš tamo za Jelenu naći rešenje - priča Tiosav, zbunjen što postoje ljudi spremni da u svoje domove prime nesrećnike o kojima znaju samo ono što u novinama piše i koji ovih dana nosi na fotokopiranje medicinsku dokumentaciju svoje najmlađe ćerke da bi je poslao u Berlin, ali i Pariz odakle mu se javila Mirjana, drugarica iz detinjstva čijeg prezimena u ovim danima uzbuđenja ne može da se seti.


- Osećam da smo blizu da saznamo kuda treba da krenemo i šta da učinimo. Bez čitalaca "Vesti" još bi smo tapkali u mestu - kaže pun nade Tiosav Pavlović koji osam godina traga za ručnim protezama koje bi njegovu ćerkicu oslobodile radoznalih pogleda, s kojima se za sada hrabro suočava.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Korak od sedam milja
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online