Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 19.04.2012.
12:01
Lj. Mudrinić - Vesti - Foto: Lj. Mudrinić A

U mraku ostaje zbog kamata

Dokazani humanista u svojoj zemlji, ali i u drugoj domovini, Nemačkoj, Dosta Miki Bauer, koja 40 godina živi u Frankfurtu, a inače je iz Omarske kod Prijedora, pokrenula je pre nekoliko meseci akciju prikupljanja pomoći za Ranka Majstorovića iz Omarske.

Prvo sirotinji seku žice: Ranko Majstorović
 



Prikupljanje novca je teklo putem Humanitarne organizacije Hife fur Kinder der Welt e.v. - Pomoć deci sveta, na čijem čelu je Pelka Budaković.


Sedamdesetogodišnji Ranko Majstorović, sa kćerkom i unukom, gotovo dve godine živi u mraku jer mu je zbog velikih dugovanja za utrošenu električnu energiju pretprošle godina u maju isključena struja. Putem pomenute Humanitarne organizacije prikupljeno je ukupno 1.060 evra, od čega je Dosta Bauer donirala čak 760 evra.


U ovoj akciji učestvovali su i drugi zemljaci: Boba i Matija Katanović, Nedeljka i Milenko Čapljak, dr Mirko Stanojević, Tamara Janjić i Darko Erkić, te Fadil Porobić i Žarko

Priznanja i odlikovanja

Da gotovo sve što ima deli sa drugima govori i činjenica da je Dosta Miki Bauer dobitnik najvišeg priznanja za humanost iz otadžbine Krst milosrđa 2001. godine koju joj je lično u Frankfurtu uručio tadašnji predsednik Republike Srpske Mirko Šarović, koji je bio gost Srpskog humanitarnog fonda na njegovu desetogodišnjicu postojanja. Isto visoko priznanje dobila je i od države Nemačke 2003. godine, a uručio joj ga je tadašnji nemački predsednik Johanes Rau. Osim ovih, Dosta je dobitnik i brojnih drugih priznanja za humanost.

Zrnić.


- Sirotinju svašta snađe. Da je neko drugi u pitanju, možda mu ne bi bila isključena struja, ali nemoćnog i bolesnog Ranka bez ičije zaštite, koga život nije štedeo, ni Elektrodistribucija nije štedela kad je upotrebila svoje makaze i odsekla mu struju. Grehoto moja, sirotinja i Bogu je teška! - sažaljivo i sa suzama u očima kaže Dosta Miki Bauer, preosetljiva na svačiju nevolju.


Ranko Majstorović ne može da veruje da će električna sijalica ponovo zasvetliti i u njegovoj kući, pa se stalno pita da li je to samo san, dok ga u neverici oblivaju suze radosnice.


- Znao sam da ja taj novac nikada neću imati i platiti nagomilani dug, još ratni dug na koji su narasle kamate veće od glavnice, i zato sam mislio da ću ostati u večnom mraku. Nije mi to važno toliko zbog mene jer svetlo mog života je svakako pri kraju, ali mi je žao unuka koji je u najlepšim godinama i koji je tek počeo da živi, a već oseća surovost života. On u 21. veku piše pod lampom ili ide u komšiluk, to je za dete teško iskustvo, pogotovo kad su u pitanju njegovi vršnjaci kojima gotovo ništa u životu nije uskraćeno, dok moj unuk nema ni najosnovnije - kaže Ranko.


Prikupljenim novcem treba da bude uplaćen deo duga za struju Ranku Mjastoroviću. Ukupan Rankov dug sa utrošenu električnu energiju iznosi više od 5.600 KM (oko 2.800 evra), od čega su gotovo polovina kamate. Na ovaj dug Elektrodistribucija zaračunava svakog meseca kamatu veću od 40 KM, iako nema potrošnje jer je struja isključena.
Intervencije donatora u prijedorskoj Elektrodistribuciji još nisu urodile plodom. Tražio se da deo Rankovog duga bude uplaćen i da mu bude uključena struja, ostatak duga da bude reprogramiran (otplaćen u ratama), a kamate otpisane.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


Rok za potpisivanje reprograma bio je do kraja februara, a tada je još uvek bila u toku akcija prikupljanja novca za Ranka Majstorovića. Sada rukovodstvo Elektrokrajine, u čijem sastavu je Elektro Prijedor nikako da donese odluku i odobre Ranku Majstoroviću vanredno potpisivanje reprograma kako bi mu bile otpisane kamate, a deo duga izmiren plaćanjem u gotovini.
 

Za bager na Pešteru 200 evra

Dosta Miki Bauer, nekadašnja dugogodišnje službenica frankfurtske policije, sada penzioner, pročitavši u "Vestima" za akciju njenih kolega iz Srbije, policajaca frankfurtske policije Dejana Panića i Sanela Turkovića, odlučila je da pomogne i ovu akciju.
Naime, ovi policajci prikupljaju novac za kupovinu bagera za žitelje Peštara koji su ove zime, kao što nisu decenijama do sada, bili zatrpani snegom i odsečeni od sveta. Za bager koji kosta 25.000 evra Dosta Miki Bauer je donirala 200 evra kako bi stanovnici Peštara mogli ubuduće da raščiste sneg i ne budu odsečeni od sveta.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Bez lekova se ne može
HUMANITARNI MOST Život gorak kao pelin
HUMANITARNI MOST Božić uz dobre ljude
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online