Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Subota 21.05.2011.
12:00
K. Savić - Vesti - Foto: A

Slavljenici čestitke, Paunovićima donacije

Na rođendanskoj proslavi Đurđevke Mijatović iz Toronta, doktorke u penziji, prikupljeno je i poslato 120 kanadskih dolara petočlanoj porodici Paunović iz Zaječara, koja već osam godina živi u uslovima nedostojnim bilo kog čoveka, bez ikakve nade u bolje sutra.

- Znajući u kakvoj je strašnoj situaciji ova porodica, poželela sam da opet nešto učinim za njih, jer znam da im je bilo koji vid pomoći i više nego dobrodošao.

Došla sam na ideju da za svoj rođendan, zajedno sa svojim prijateljicama prikupim donaciju za Paunoviće.

Rekla sam svima da mi ne kupuju poklon već da umesto njega daruju priloge. Svi ti divni ljudi me nisu u potpunosti poslušali već su i kupili poklon i dali svoje priloge.

Bili su duboko ganuti, kada sam im iz "Vesti" pročitala priču o tim nesrećnicima, baš kao kada sam je i ja prvi put pročitala i istog časa osetila želju da im pomognem u okviru svojih mogućnosti - rekla je u telefonskom razgovoru naša čitateljka Đurđevka Mijatović, rodom iz Vršca.

SIROMAŠNI I BOLESNI: Porodica Paunović

Ono što je dirnulo ove ljude dobrog srca iz daleke Kanade, jeste pre svega činjenica da Paunovići žive u strogom centru Zaječara, u tri prostorije u kojima plafon prokišnjava na više mesta i od vlage otpada. Na prozorima nema stakala, bez vode i kanalizacije su, pa čak i poljskog toaleta.

Pri tom, ni bolest ih nije poštedela. Bračni par Zorica i Radomir oronulog su zdravlja. Imaju dva sina, od kojih je 18-godišnji Aleksandar oboleo od dijabetesa i 16-godišnjeg Zorana, koji je jedini zdrav, a sa njima je i 75-godišnja baka Divinka.

Ovu trošnu kuću dobili su na korišćenje od Centra za socijalni rad kada su se preselili iz Bora, gde su ranije živeli. Zorica je ostala bez posla u klanici i dobila veoma visok pritisak, a Radomir, pošto se razboleo od karcinoma, morao je da ode u invalidsku penziju, koja iznosi svega 16.000 dinara (oko 160 evra). Samim tim, ne može da kupi sebi lekove, niti da ode na redovne kontrole kod lekara.

Nemaju dovoljno sredstava kako za lekove, tako ni za ono najosnovnije - hranu koja život znači. Korisnici su narodne kuhinje i najveći broj dana preživljavaju samo na jednom obroku.

Tako strašan usud ne može ostaviti nikoga ravnodušnim, kao što nije mogao ni dobrotvore iz Kanade, koji su poželeli da im makar malo prenesu slavljeničke atmosfere, da im unesu vedrinu i olakšaju surovu svakodnevicu.
 

Sirotinju iza zavese

 

Sestra jedne od dobrotvorki iz Kanade, Nada iz Beograda, ubrzo nakon rođendanske proslave u Torontu, uručila je donaciju porodici Paunović. I sama zatečena prizorom i ganuta do suza situacijom ove porodice, odlučila je da im pripremi paket i tako i sama pomogne. Upitavši majku Zoricu šta joj je najpotrebnije, ne znajući šta da odgovori jer im je bukvalno sve potrebno, rekla je da su joj najpotrebnije zavese, kako niko sa ulice ne bi video kako i u čemu žive.

 

Gosti i dobrotvori

 

Među gostima doktorke Đurđevke koji su, pored poklona dragoj slavljenici, darovale i priloge za sirote Paunoviće su: Marija, Mirjana, Mira, Slavica, Marika, prof. Draga i Sima, Lenče, Nevenka i dr Živka.

 

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online