Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 16.05.2011.
02:54
J. Batković - Vesti - Foto: A

Daleko od očiju, ali blizu srca

Srpsko humanitarno društvo "Krajina" iz Klivlenda, čije je članstvo pristiglo u Ameriku u poslednjem talasu izbeglica sa područja ratom zahvaćene bivše Jugoslavije, nedavno je upriličilo zabavu u sali sabornog hrama Svetoga Save u Klivlendu. Cilj zabave je bio druženje i prikupljanje novčanih sredstava za Fond Društva, koji se koristi za pomoć ugroženim srpskom narodu u Americi i svuda u svetu.

Članovi SHD Krajina



 

Zabava je trajala do kasno iza ponoći. Na kraju smo od aktivista Društva saznali da će od prikupljenih sredstava te večeri 2.700 dolara donirati kraljevačkoj bolnici, a dve donacije štićenicima Humanitarnog mosta "Vesti" i to 400 dolara Grozdani Trifković i njenom ocu Stojanu iz ozrenskog sela Borice, a 200 dolara bivšem dobrovoljcu iz Vranja Dejanu Miloševiću i njegovoj majci Vesni.

Vaš izveštač je zadužen da pošalje novac Miloševićima. U telefonskom razgovoru sa Vesnom, potvrđena nam je sva težina njihovog života. Kao što je već mnogo puta pisano, devet godina bespravno žive u stanu nedovršene zgrade bez osnovnih uslova za život, bez struje i vode.

Prijatelji-jedina sreća


"Vesti" su sredinom marta pisale o teškoj sudbini povratničke porodice Trifković u ozrensko selo Borice, o brizi i pomoći njihovih prijatelja koji su tokom rata stigli do Klivlenda. Posebnu zabrinutost izazvala je vest da je 54-godišnja Grozdana doživela moždani udar i da jedino može da se osloni na ostarelog, radom i izbeglištvom skrhanog oca Stojana, koji je suprugu sahranio nedugo po povratku na spaljeno ognjište. Kako je Grozdana sada i koliko će joj značiti 400 dolara, članovi "Krajine" saznaće od svog izaslanika koji će se pobrinuti da novac stigne do nje.

 

- Uzbuđena sam i mislim da ćete me razumeti... Veoma se rastužim kad čujem glas ljudi iz daljine koji se brinu za mog sina, jer ovde su nam sva vrata zatvorena. On boluje od Vijetnamskog sindroma. Pre pet, šest godina kada smo se borili za goli život koji je bio stao, obijali smo opštinske kancelarije, ali niko nije imao sluha za nas. Da nije bilo dijaspore, ovih naših Srba van Srbije, mi bismo bili pokojni. I neka je puno hvala svima vama, ali svima drugima koji su nam pružili ruku spasa. Neka im Bog našim dobročiniteljima podari mnogo, mnogo više nego što su oni nama - rekla je majka Vesna čiji je sin, još golobradi mladić otišao u Bosnu na ratište odakle se vratio kao teški psihijatrijski bolesnik.

Dejan Milošević sa majkom Vesnom
 


 

- Nekada sam srećna kada nas neko nazove samo da pita kako smo. To nam mnogo znači - dodaje majka Vesna.
 

Na pitanje za Dejanovo zdravlje, Vesna kaže:
 

- Promenljivo je. Naiđu mu krize, nekada su blage i kraće traju, nekada su mnogo teže. I tako nam život prolazi. Najveći je problem što on nema poverenja u doktore, i dosta lekova moramo da platimo. Dobro je što Dejan voli da šeta, nekoliko puta u toku dana ima duže šetnje. Dam mu koji dinar da usput kupi vodu, jer vodu svakako moramo da donosimo sa česme i prekuvamo da bi je pili ili pravimo čajeve.
 

Posle razgovora sa majkom Vesnom, pretočenog u ovaj tekst, članovi "Krajine" biće još uvereniji da su 200 američkih dolara poslali u prave ruke.
 

"Studenici" za obnovu zaliha

 

Organizatori skupa pobrinuće se da novac što pre stigne i do Zdravstvenog centra "Studenica" u Kraljevu koja je položila ispit u danima tokom zemljotresa. Svi zaposleni su radili bez pauze, svi povređeni su dobili adekvatnu pomoć, ali su i sve zalihe lekova i sanitetskog materijala potrošene. One se obnavljaju iz državnog fonda, što nije dovoljno, tako da je pomoć dijaspore od neprocenjivog značaja.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online