Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Nedelja 10.04.2011.
12:01
S. Sarajlija - Vesti - Foto: M. Karović A

Miloš nastavlja trku sa vremenom

Unutrašnji nemir s kojim 17-godišnji Miloš Ivanković iz Lazarevca odlazi u školu, a njegov otac Dragan, policijski inspektor, na posao ne uočava gotovo niko iz njihove sredine.

Boluje od aplastične anemije: Miloš Ivanković

Miloš, oboleo od aplastične anemije i podvrgnut transplantaciji kostne srži u Rimu pre dve i po godine, javlja se da odgovara i pre prozivke. Ređa petice. Kada su mu misli zaokupljene istorijskim činjenicama, književnim likovima, matematičkim formulama... bolest mu izgleda mnogo bezazlenija.


Ipak, kući žuri. Želi da čuje od oca da li je još neko od čitalaca "Vesti" poslao donaciju i koliko su blizu sumi od 2.000 evra. To je minimalna suma potrebna da krene u Rim na kontrolni pregled koji je trebalo da bude obavljen još u februaru.


Poslednjih dana, otac ga dočekuje sa dobrim vestima. Sa njima je došao i u naše beogradsko Dopisništvo. U rokovniku, u kome će biti ispisana imena svih donatora i čuvana od zaborava, dodata su nova: Pavlović Dejan iz Beča poslao je 300 evra, Božana i Milan Gajić Stajić iz Čikaga 450 američkih dolara, Javorina Ilić iz istog grada 100 evra, koliko i Ankica i Petar Tintor iz Toronta.


- Sada imamo skoro dve trećine sume s kojom ćemo poći u Italiju, iako nisam siguran da će nam u celini pokriti troškove puta i boravka čija je dužina neizvesnija nego da smo otišli u zakazanom terminu . Iako se Miloš dobro oseća, ne mogu da se oslobodim zebnje da će uobičajeni nalazi pokazati potrebu za novim ispitivanjima. On je pod vrlo specifičnom terapijom, po protokolu koji sprovodi klinika u Rimu i zato njihovi lekari prate stanje na svaka tri meseca, povremeno je korigujući. Preglede ne plaćamo, kao što nismo snosili ni troškove transplantacije. Međutim, dosadašnji odlasci toliko su nas finansijski iscrpeli da od februara do danas nisam ni evro uspeo da uštedim. Zato hvala svakom čitaocu "Vesti" na prilogu. Hvala im na razumevanju i telefonskim pozivima u koji su pokazali toliko topline i iskrene ljudske brige za mog sina - kaže uzbuđeno 43-godišnji Dragan Ivanković koji od 46.000 dinara plate izdržava, pored Miloša, i mlađu ćerku, pri tom plaćajući kiriju za iznajmljeni stan.


Nadamo se, poštovani čitaoci, da ćete svojim donacijama okončati agoniju na čijem pragu su ponovo bolesni dečak i njegov otac. Pre tri i po godine kada se Miloš razboleo započela je očajnička borba Dragana Ivankovića da spase sina. Punih godinu dana nalazio je davaoce krvi i vodio u bolnicu, jer mališana su svakodnevne transfuzije održavale u životu. Na koliko vrata je morao da pokuca, koliko molbi da napiše, sa koliko nepravdi da se pomiri samo da bi dete odveo u Rim na spasonosnu transplantaciju kostne srži, s obzirom na to da u najužoj familiji nije bilo odgovarajućeg donora, otac pokušava da zaboravi. On bi samo da se seća dana kada je, posle 17 meseci provedenih u Italiji, oporavljenog sina vratio kući.


Ovih dana, čitaoci "Vesti" su ovom brižnom ocu isto što i slamka davljeniku. Ako mu oni ne pomognu da Miloša odvede na kontrolu u Italiju, može se dogoditi da njegov sin izgubi pravo na besplatne preglede i terapiju. Bio je očevidac kada su roditelji, zbog nedostatka novca prekidali dolaske na preglede pre nego što prođe pet godina od transplantacije, a onda se pojavljivili sa decom na klinici kada se bolest više nije mogla ukrotiti.


- To se Milošu ne sme dogoditi... - kaže Dragan Ivanković, a lice mu se pretvara u masku, tako da oko sagovornika ne može da prodre do slike koja mu se javlja pred očima i osećanja koja ga obuzimaju.
 

Kontakt adresa

 

U beogradskom Dopisništvu "Vesti" Draganu Ivankoviću uručeno je 350 australijskih dolara, donacija koju je, kao što smo nedavno pisali, poslala porodica Stevanović iz Sidneja posredstvom naše Redakcije.
Računajući pomenutu donaciju, kao i sve ostale, u dosadašnjem toku akcije prikupljeno je 1.420 evra, računajući ukupan iznos u ovoj valuti.
Svi oni koji žele da pomognu da se prikupi nedostajućih 580 evra i Miloš ne ode prekasno na pregled u Italiju, mogu se javiti njegovom ocu i dogovoriti o načinu slanja donacije. Brojevi telefona su:++381 64 1333 410 ili ++ 381 787 1600. 

 

Želja nepoznate Beograđanke

 

- Jako teško sam odlučio da novac za nastavak Miloševog lečenja tražimo posredstvom novina. Jednostavno, činilo mi se da nemam pravo na to i plašio sam se reakcije vaših čitalaca. Sada znam da sam uradio pravu stvar. Upoznao sam i onu bolju stranu ljudske prirode pa čak i uspostavio vezu sa rođacima iz Čikaga. Božana i Milan Gajić Stajić saznali su iz "Vesti" šta se sve izdešavalo u mom životu za desetak godina koliko se nismo videli. Bili su istinski potreseni. Ja takođe. Ali, moram da kažem i koliko sam bio ganut dobročinstvom jedne Beograđanke. Pozvala me je i rekla da će poslati 2.000 dinara, da više ne može i da je srce boli što uz ovu cifru ne stoje evri nego domaća valuta - kaže Dragan Ivanković i dodaje da su i ostali donatori imali samo lepe reči. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online