Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Petak 08.04.2011.
12:00
V. Mačar - Vesti - Foto: V. Mačar A

Pomoć gladnim sugrađanima

Akcija prikupljanja hrane uveliko traje, odziv vernog naroda je zaista veliki, kaže protojerej-stavrofor Lazar Vukojev, starešina hrama

Područje sa 1.000 parohijana: Služba u crkvi Svetog Nikole u Hamiltonu
 


Polumilionski Hamilton, smešten na zapadnim obalama jezera Ontario, svakako je jedan od najvećih industrijskih centara u Ontariju, pa i u celoj Kanadi. U ovdašnjim čeličanama nekada je radilo i 30.000 radnika, grad je cvetao i u svoja nedra primao mnoge koji su u Kanadu stizali sa svih meridijana, kao u zemlju nade. U Hamiltonu je uhlebljenje našlo i desetine hiljada Srba, najviše iz Krajine, kao i iz Bosne i Hercegovine.

Muzička porodica


Otac Lazar Vukojev je već 24 godine na službi u hamiltonskoj crkvi. Pre dolaska u Kanadu, bio je na službi u crkvi u Kovilju. Rođen je u Obrovcu kod Bačke Palanke. Sa suprugom Milicom ima sina Bogoslava i kćerku Oliveru. Ponosan je na svoju decu u svakom pogledu. Oboje znaju liturgiju i muzički su obrazovani - Olivera svira flautu, a Bogoslav trombon. Zajedno sa svojom decom, pre čtiri godine, otac Lazar Vukojev, koji svira gitaru i peva bolje od mnogih afirmisanih pevača, snimio je CD pod nazivom "Srpski zvuci iz Hamiltona".

Srbi u Hamiltonu imaju i svoje dve crkve. Obe su Svetog Nikole. Jedna je smeštena na Nash Rd, a druga na Barton St.


Vremena su se promenila, svetska kriza je zakucala i na vrata Hamiltona. To je bio povod zbog kog je ovih dana u crkvi Svetog Nikole na Nash Rd, koja je sagrađena i osveštana 1965. godine, pokrenuta akcija na prikupljanju pomoći za najugroženije stanovnike Hamiltona.


- Vreme je posta, pa smo odlučili da konkretnim akcijama pomognemo najugroženije, gladne pre svega, kojih, nažalost, ima u Hamiltonu - kaže starešina hrama, protojerej stavrofor Lazar Vukojev. - Akcija prikupljanja hrane uveliko traje, odziv vernog naroda je zaista veliki. Sa gradonačelnikom Hamiltona Bobom Bratinom dogovorili smo se da nam odgovarajuće gradske službe pomognu da naša pomoć dođe do onih koji su bukvalno gladni. O našoj akciji program će pripremiti i ovdašnja televizija, tako da će šira javnost saznati da su Srbi veliki humanisti i veliki ljudi.


- Post sam po sebi ne spasava, nego to čine dobra dela. Kao što kaže apostol Pavle, vera bez dobrih dela je ništa - naglašava otac Lazar Vukojev.

Izuzetan odziv na akciju: Otac Milan Vukojev, starešina crkve
 

Na službi i vernici iz drugih parohija


Na nedavno velikoposno večernje bogosluženje u crkvi Svetog Nikole, kom je prisusustvovao i vladika Georgije, došao je i veliki broj vernika iz drugih parohija u Ontariju. Liturgiju su, uz Lazara Vukojeva i Đura Samca, služili i sveštenici Vasilije Tomić, Vasa Pejović, Prvoslav Purić, Vojislav Pavlović, Mihajlo Doder, Zlatibor Đurašević, Miloš Purić, Milan Jovanović, Damjan Radojičić i Vasilije. Pojao je hor "Kir Stefan Srbin" iz Toronta, kojim je dirigovala Jasminka Vučurević.


Pri Crkveno-školskoj opštini deluje i škola srpskog jezika koju pohađa oko 150 đaka, a isto toliko folklorista igra i peva srpske pesme u ovdašnjem Folklornom ansamblu koji ima sedam grupa, svih uzrasta.


Uz starešinu hrama Svetog Nikole u Hamiltonu, protojereja stavrofora Lazara Vukojeva, u ovoj crkvi služi i protonamesnik Đuro Samac, a parohija broji više od 1.000 parohijana.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online