EPA-EFE/DJORDJE SAVIC
PRITISCI IH NEĆE OTERATI: Srbi ostaju na svojim ognjištima

Radnici privremenog organa opštine Štrpce, njih 14 javili su se policijskoj stanici u Uroševcu na poziv odeljenja za teška krivična dela, koji je izdat 15. jula 2022. Inače je tzv. kosovska policija je 2022. zatvorila taj objekat u kojem je smeštena administracija i uprava te PO.

Ovo saslušanje, kako je saopštila Kancelarija za KiM, koje Priština po nalogu Aljbina Kurtija sprovodi nad radnicima lokalne samouprave, javnih preduzeća i ustanova u sistemu Srbije, u opštini Štrpce, ima za cilj da se slomi duh srpskog naroda u Sirinićkoj župi i da ih pritiskom i zastrašivanjem natera da napuste svoja ognjišta.

Uznemirujuće postupanje

Pozivi za saslušanja i informativne razgovore su, kako se navodi, u tzv. tužilaštvu u Uroševcu upućeni na adrese više predstavnika PO opštine Štrpce koji su se uredno i odazvali pozivu.

– Reč je o uznemirujućem postupanju prištinskih organa koji su prvo godinama protivpravno u kazamatima držali čelnike opštine Štrpce, a sada progone ostale zaposlene. Institucionalnim nasiljem Aljbin Kurti želi da ukine srpske institucije na KiM i zatre tragove srpskog postojanja na ovim prostorima – navodi se u saopštenju Kancelarije i ističe da je o novom udaru na Srbe obavešten posrednik u dijalogu Miroslav Lajčak i ostale međunarodne misije od kojih se traži da se angažuju i zaustave novi progon.

Advokat osumnjičenog Z. J. Boban Petković je naveo da u ovom slučaju nema elemenata krivičnog dela dodajući da se njegov branjenik tereti za kršenje ustavnog poretka tzv. Kosova.

– Moj klijent je zajedno sa još 13 radnika administracije opštine Štrpce dobio poziv od policije Kosova da da izjavu u policijskoj stanici u Uroševcu – objasnio je advokat.

Nema krivičnog dela

Iz razgovora sa službenicima policije, kaže, uspeli su da saznaju da se njemu stavlja na teret direktan rad protiv ustavnog poretka Kosova. Intervju je trajao nekih 30 minuta, a pitanja su se odnosila na opštinsku administraciju, njihova zaduženja i koje im se delo stavlja na teret. Policijski službenici su nas obavestili da je celokupna opština radila po zakonima Republike Srbije, što je automatski protiv zakona Republike Kosovo – objasnio je Petković.

Dodao je da nema elemenata krivičnog dela, a da je sam tok razgovora sa policijskim službenicima bio korektan.

– Ja nisam video da su oni potencirali na nešto što zapravo čini krivično delo. Mislim da je ovo samo informativni razgovor i nadam se u skladu sa zakonom oni neće dalje biti procesuirani – rekao je advokat.

Advokat jednog od osumnjičenih B. A. Miloš Delević kazao je da se njegov branjenik sumnjiči za navodno krivično delo špijunaža.

– Nijedno pitanje mu nije postavljeno u vezi sa krivičnim delom. Nakon njegove izjave, verujem da će Osnovno tužilaštvo u Uroševcu odustati od krivičnog gonjenja mog branjenika – rekao je Delević.

Nasilno zatvaranje

Podsećanja radi, više od 30 pripadnika specijalnih jedinica tzv. kosovske policije je 7. jula, na Ivanjdan, 2022. upalo pod punom ratnom opremom u zgradu PO opštine Štrpce.

Odatle su odneli dokumentaciju, a zgradu nasilno zatvorili.

Zatiru nam tragove

Kancelarija za KiM podseća da su progonu i pritiscima prethodnih meseci izloženi i zaposleni u lokalnim samoupravama u opštinama Lipljan, Istok, Peć i Gora, kao i u zdravstvenim ustanovama, poštama, filijalama Poštanske štedionice, i direktori osnovnih i srednjih škola u opštinama na severu KiM.

– To govori o planskom i sistematskom pokušaju zatiranja srpskih tragova na KiM – naveli su u Kancelariji za KiM.

Napad na novinare

Na glavnom mostu na Ibru, koji razdvaja severni i južni deo Kosovske Mitrovice došlo je do incidenta, kada je vidno alkoholisani Albanac bez povoda nasrnuo i pivskom flašom gađao novinare “Politike” Biljanu Radomirović i “Jedinstva” Zorana Vlaškovića, koji su bili na zadatku. Radomirovićeva je zadobila posekotine na nozi, a prvu pomoć su joj pružili italijanski karabinijeri. Albanac, koji je izazvao incident užurbano se udaljio u južni deo grada. Iako novinari nisu želeli u tzv. kosovsku policiju, patrola se pojavila na poziv karabinijera i vozilo hitne pomoći KBC Kosovska Mitrovica.

5 COMMENTS

  1. Republika Kosovo je suverena država i ako se nekome to ne svidja pravac majka Srbija.
    Pa ionako ste htjeli da živite svi u istoj državi. Uskoro će vam se i Dodik pridružit.

    • Pomesao si loncice.Srbija jeste drzava ali sa svojom teritorijom Kosovo koja je privremeno pod patronatom zapada.Videcemo do kada ce on trajati

  2. VUČIĆU??? ŠTO JE SA REZOLUCIJOM 1244??? PA TI TO NE SPOMENU NI NA JEDNIM PREGOVORIMA??? TEBE VIŠE INTERESUJE KAKO ĆEŠ UNIŠTITI SRPSKU POLJOPRIVREDU??? A VOLEO BI MALO I RUDARITI LITIJUM??? LEGENDA KAŽE DA JE VUK BRANKOVIĆ NEGATIVAC??? E TI SI GA NADMAŠIO BAR 10 PUTA🥲🥲🥲

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here