Zrenjanin gradi “kućice” za rode

0

Prethodno je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije popisao gnezdeće parove roda na teritoriji čitave Srbije. Koordinator projekta Danilo Đeković je rekao da je popisom utvrđen tačan broj gnezdećih parova, priraštaj po svakom gnezdu, kao i opis mesta na kome se gnezdo nalazi, a na osnovu podataka dobijenih popisom, i u dogovoru sa Elektrovojvodinom određena su mesta na kojima će se stavljati gnezdeće platforme.

 

"Gnezdeće platforme za bele rode su tako konstruisane da pozicioniraju gnezdo nekih pola metra iznad niskonaponskih vodova i time sprečavaju prespajanje žica građom gnezda, što može dovesti do havarije u elektro-energetskom sistemu u vlažnom periodu godine", rekao je novinarima Đeković.

 

Ideja o postavljanju gnezdećih platfomi je potekla od Društva za zaštitu i pručavanje ptica Srbije koje na ovaj način već dugi niz godina rešava problem sa gneždenjem ove zaštićene vrste.

 

Cilj projekta je, navodi Đeković, da se podigne svest lokalnog stanovništva o zaštiti životne sredine i prenese poruka javnosti o potrebi očuvanja slatinskih livada i pašnjaka na kojima se hrane rode.

 

"Uzalud ćemo belim rodama omogućiti gnezdilišne uslove ako ćemo dozvoliti da nestane njihovo osnovno stanište. Plavne reke Tisa i Tamiš, u kombinaciji sa slatinskim livadama i pašnjacima predstavljaju fantastičan hranidbeni areal ovoj vrsti, omogućavaju im raznovrsnost u ishrani i lakoću pronalaska hrane u blizini gnezdilišnog područja, a samim tim i mogućnost da izvedu veći broj mladih", rekao je Đeković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here