Tanjug
Emanuel Žiofre

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žofre izjavio je u Beogradu da su lideri EU na samitu u Tirani poslali veoma jasnu poruku da je Unija u potpunosti posvećena članstvu zemalja Zapadnog Balkana.

Žofre je za RTS rekao da poruka evropskih lidera na jučerašnjem samitu EU i Zapadnog Balkana “nikad nije bila jasnija” i dodao da su oni pozvali na ubrzanje procesa pristupanja zemalja regiona.

– Čuli smo da je vreme, posebno u ovim geopolitičkim okolnostima, da se ubrzaju reforme i preduzmu koraci na usklađivanju politika. Napravljeni su veoma konkretni koraci da građani regiona što pre osete prve benefite, najpre u oblasti energetike koja je zbog velikog skoka cena svetski problem – kazao je Žofre.

On je podsetio da je najavljen “veliki paket pomoći” za region, u iznosu od milijardu evra, od kojih je 500 miliona opredeljeno za potrebe ublažavanja posledica energetske krize.

– Od toga će 165 miliona biti samo za Srbiju i taj novac će stići veoma brzo, već u januaru. To su sredstva namenjena porodicama suočenim sa poskupljenjima i teškoćama izazvanim energetskom krizom, i taj novac će dobiti preko vlade – naveo je.

Žofre je rekao da je drugi deo paketa pomoći namenjen unapređenju energetske infrastrukture i diversifikaciji izvora energije.

Povodom dijaloga Beograda i Prištine, Žofre je rekao da je uveren u njegov nastavak, ali nije otkrio detalje izmenjenog francusko-nemačkog predloga za rešavanje kosovskog pitanja, koji je u ponedeljak dostavljen stranama.

Žofre je ponovio da sve što su Beograd i Priština dogovorili u dijalogu mora da bude primenjeno, uključujući stvaranje Zajednice srpskih opština, i dodao da sada postoji prilika da dve strane “naprave korak ka pravno obavezujućem sporazumu o normalizaciji odnosa”.

1 COMMENT

  1. Prvo, novac koji je opredeljen zemljama na Balkanu za rešavanje energetskih problema ustvari neproporionalno malo treba da nadoknadi štetu koja je načinjena ovim zemljama usled višegodišnje pogrešne politike EU u Ukrajni. Drugo, Kosovo i Metohija za Srbiju nema cenu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here