Pexels

Iako je teško u potpunosti izbeći dodatni šećer, važno je da obratimo pažnju na sastojke hrane, da biramo neprerađene namirnice i da donosimo zdravije prehrambene odluke.

Iako prevelika konzumacija dodatnog šećera može da ima brojne zdravstvene posledice, poput debljanja, problema sa snom, probavnih problema i karijesa, ne sadrže svi šećeri iste karakteristike, prenosi sensa.hr.

Fruktoza, koja se nalazi u voću i povrću, zatim laktoza u mlečnim proizvodima, prirodni su šećeri zbog kojih ne trebamo previše da brinemo jer takva hrana sadrži i vlakna i kalcijum, piše Everyday Health.

Međutim, dodatni šećeri, koji se često nalaze u prerađenoj hrani, su oni koje bi bilo dobro izbegavati, a većina nas ih konzumira previše.

Dodatni šećeri su sve što se dodaje hrani kako bi bila slađa, uključujući prirodne šećere poput meda i javorovog sirupa.

„Iako mogu biti prirodniji od običnog šećera, ipak doprinose unosu kalorija, ali ne i značajnim količinama vitamina i minerala“, kaže dijetetičarka Džesika Kording.

Ovo su jasni znakovi koje telo šalje da unosimo previše dodatnog šećera u organizam:

1. Povećan osećaj gladi i debljanje

Konzumiranje velikih količina dodanih šećera može da uzrokuje povećan apetit.

„Šećer zadovoljava ukusne pupoljke, ali ne i naš želudac“, objašnjava dijetetičarka Keri Stoner-Dejvis. Bez proteina, vlakana i zdravih masti, telo brzo sagoreva šećer, što dovodi do povećanja gladi.

2. Razdražljivost

Ako se osećate nervozno ili razdražljivo, razlog tome može da bude preveliki unos šećera. Istraživanja pokazuju da previše šećera može pogoršati raspoloženje, izazvati upale i simptome depresije.

3. Umor i manjak energije

Budući da telo brzo apsorbuje šećer, osećaj umora može da bude posledica prevelike količine šećera u ishrani.

4. Hrana vam nije dovoljno slatka

Ako primetite da hrana više nema onaj slatki ukus kao pre, to može da bude znak da unosite previše šećera, a telo je razvilo toleranciju na visok nivo slatkoće.

5. Žudnja za slatkim

Prekomeran unos šećera može da dovede do zavisnosti, jer šećer aktivira centar za užitak u mozgu, povećavajući razmeru dopamina, što podstiče žudnju za slatkim.

6. Visok krvni pritisak

Istraživanja pokazuju da prekomerna konzumacija napitaka zaslađenih šećerom ima značajnu povezanost s visokim krvnim pritiskom.

7. Akne i bore

Preterani unos šećera može da doprinese pojavu akni, a dugoročno može da uzrokuje i prerano starenje kože, jer šećer uzrokuje stvaranje produkata koji podstiču starenje kože.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here