Znaju Srbi šta od njih Amerika traži

0

Srbija bira svoje goste: Aleksandar Čepurin

Dobro bi bilo kad bi diplomate bile manje agresivne i bavile se svojim poslom, a suverene zemlje same će odrediti kada i koga da pozovu u goste, izjavio je ruski ambasador Aleksandar Čepurin, povodom pitanja američkog ambasadora Majkla Kirbija zašto Srbija na proslavu oslobođenja poziva predsednika Rusije Vladimira Putina.
Čepurin je rekao da neće da komentariše to što je Kirbi Srbima saopštio da SAD od njih ne zahtevaju da uvedu sankcije Rusiji, niti da priznaju Kosovo, kao i da ih ne guraju u NATO.
"Srbi su dobro upoznati sa tim kakav je američki pristup", rekao je Čepurin.
Komentarisaću samo izjavu ambasadora Kirbija u vezi s mogućim posetama Beogradu predsednika Rusije i premijera Kine u oktobru i novembru ove godine, dodao je ruski diplomata. Ovde je gospodin Kirbi istakao da je odnos prema ovim posetama različit. Kinezi, veli, nisu nikoga napadali, dok su Rusi napadali, istakao je Čepurin.
"Šta je imao u vidu? Ambasador to ne precizira. Možda napade na Irak ili Libiju? Možda je imao u vidu užasna bombardovanja Beograda i drugih srpskih gradova", upitao je Čepurin.
Po njegovim nagoveštajima, rekao je Čepurin, može se razumeti da se radi o Ukrajini. O unutarukrajinskom karakteru konflikta, o tome ko ga je izazvao i finansirao nije rekao ni reči, kaže Čepurin.
"Želim da istaknem: za razliku od pojedinih drugih ključnih država, Rusija se od početka zalagala za mirno regulisanje svih sporova, zaštitu prava celokupnog stanovništva Ukrajine", napomenuo je ruski ambasador. "Nije se zalagala za to da se pomoću grube oružane sile ljudima nameću njima tuđe vrednosti".
Čepurin je ocenio da je zahvaljujući Rusiji dogovoreno zasad još krhko primirje među Kijeva, Donjecka i Luganska.

 

 

Neverovatno neznanje istorije!

Poštovani ambasador Kirbi je postavio i pitanje – zašto da na praznik oslobođenja Beograda ovde dođe Predsednik Rusije, a ne i predstavnici drugih bivših sovjetskih republika? Tvrdio je da je Beograd oslobodila neka "Treća ukrajinska armija", aludirajući na to da se ona sastojala od Ukrajinaca, podsetio je Čepurin.
"Nije jasno odakle mu ta informacija. Pokazao je neverovatno neznanje istorije tvrdeći da je u bivšem SSSR bilo 12, a ne 15 republika", objasnio je Čepurin.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here