Lična arhiva
Širio istinu o zločinima nad Srbima: Dr Efraim Zurof

Krajem septembra dr Efraim Zurof, poslednji lovac na naciste i četiri decenije direktor jerusalimskog Centra “Simon Vizental”, otišao je u zasluženu penziju. Iza njega je ostao predani rad u otkrivanju mnogih mračnih strana ljudske istorije koje su obeležile prošli i prve decenije 21. veka. Zaslugom ovog istoričara procesuirani su protagonisti Holokausta, ali i genocida i zločina prema pripadnicima drugih nacija. Dr Zurof je dao nemerljiv doprinos i otkrivanju istine o ratnim zločinima nad Srbima tokom postojanja NDH, ali i na teritoriji Kosova i Metohije tokom Drugog svetskog rata. Suđenja Dinku Šakiću i Šandoru Kepiru, kao i raskrinkavanje uloge albanskog nacističkog kolaboracioniste Džafera Deve samo su neki od konkretnih primera.

Prošle sedmice “Džuiš džurnal” je objavio tekst u kojem navodi da Zurof ostavlja civilizaciji legat. Autor teksta dr Majkl Birnbaum ističe značaj legata, ali istovremeno brine da neprocenjivi istorijski podaci ne budu zagubljeni. Bernbaum je stručnjak za Holokaust, profesor, rabin, pisac i filmski producent, koji je bio i konsultant filmu “Dara iz Jasenovca”, navodi: “Drugi će napisati zasluženu počast Zurofovim neumornim naporima da iskoristi svoje veštine istoričara i svoju smelost kao aktiviste da privede zločince pravdi. Kao neko ko je stvarao arhive, brinem se za njegove radove koji sadrže neprocenjive istorijske podatke i moraju biti sačuvani za buduće generacije”.

Bernbaum naglašava da radovi dr Zurofa uključuju najbolju zbirku dokumenata o litvanskim ratnim zločincima, temu koju je marljivo pratio i o kojoj je najplodnije pisao, zatim dokumenta o Aribertu Hajmu, nacističkom lekaru u Mauthauzenu, ali i opsežnu građu o operaciji Poslednja šansa, hvatanju nacističkih ratnih zločinaca u 14 zemalja, uključujući Latinsku Ameriku, gde su informacije inače oskudne.

“Ovi radovi s pravom pripadaju Centru “Simon Vizental”, koji je podržavao Zurofove napore prethodnih 38 godina. Ipak, pošto u svoj svojoj veličini “Vizental centar” nije istraživački sa naučnicima koji rutinski koriste njegove arhive, imam odvažan zahtev da uputim Centru. Molimo da ove radove učinite dostupnim u velikom istraživačkom centru. Izvadite svu institucionalnu prepisku i ostavite samo naučne radove. Izbori su prirodni: Jad Vašem u Jerusalimu. Jevrejska nacionalna biblioteku takođe u Jerusalimu, Memorijalni muzej Holokausta Sjedinjenih Država u Vašingtonu, ili čak Centar “Simon Vizental” u Beču gde se čuvaju Vizentalovi radovi. Naučnici dolaze da obave svoja istraživanja, a budući naučnici će se osvrnuti na ovo vreme i pitati šta je urađeno – a nije urađeno – da se počinioci privedu pravdi. S kojim su se preprekama suočavali lovci na naciste? Ko su im bili saveznici, a ko neprijatelji? Kakva je bila uloga Sjedinjenih Država? Kakva je bila uloga Izraela? Kakva je bila uloga zemalja počinilaca i zemalja domaćina u kojima su zločinci kasnije našli utočište?”, naglašava dr Birnbaum.

Aleksandar Nikolić, počasni konzul Srbije u Izraelu i veliki prijatelj dr Efraima Zurofa, kaže za “Vesti” da u bogatom opusu delokruga ovog poznatog istoričara neizbrisiv trag predstavlja i zasluga u internacionalizaciji genocida i ratnih zločina počinjenih i nad srpskim narodom.

– Ovim izuzetnim redovima, ali i porukama dr Majkla Birnbauma, ne možemo a da ne nadovežemo ono što je vezano ili direktno usmereno na nas u bogatom opusu delokruga dr Efraima Zurofa. Uloga u procesuiranju i na suđenju Dinku Šakiću i Šandoru Kepiri svakako predstavljaju neizbrisiv trag u doprinosu Zurofa internacionalizaciji zločina genocida i ratnih zločina počinjenih i nad srpskim narodom tokom Drugog svetskog rata, paralelno sa Holokaustom”, ističe Nikolić.

Aleksandar Nikolić ističe važnu ulogu dr Zurofa u raskrinkavanju uloge Albanaca na Kosovu i Metohiji u nacističkom sistemu, a posebno Džafera Deve.

– Proaktivna uloga suprotstavljanja nepojmljivim inicijativama vlasti u Prištini oko kuće Džafera Deve u Kosovskoj Mitorivi dala je još jedan rezultat rada poslednjeg lovca na naciste – zaključuje počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić.

Uhvatio najtraženije zločince

Podsetimo, Dinko Šakić je bio komandant koncentracionog logora Jasenovac i izbegavao je pravdi sve do 1998. kada je zahvaljujući istraživačima centra “Simon Vizental” lociran u Argentini. Zbog odgovornosti i za genocid nad Srbima, Šakić je osuđen na zatvorsku kaznu od 20 godina.

Šandor Kepiro se nalazio na prvom mestu najtraženijih ratnih zločinaca Centra “Simon Vizental”. Optužen je da je lično odgovoran za smrt najmanje 35 ljudi u Novosadskoj raciji 1942. godine kao i za učešće u deportaciji novosadskih Jevreja u koncentracioni logor Aušvic 1944. godine.

Jerusalimski centar “Simon Vizental”, na čijem je čelu bio Zurof, locirao je Kepira krajem 2006. u Budimpešti. Ipak, mađarski sud ga je 2011. oslobodio optužbi. Nekoliko meseci kasnije je preminuo.

Saradnja sa Muzejom žrtava genocida

Nikolić ističe kontinuiranu saradnju dr Zurofa sa Muzejom žrtava genocida u Beogradu, kao i niz predavanja koje je imao na univerzitetima širom Srbije i Republike Srpske.

– Ta predavanja su rezultovala blagovremenim i najdobronamernijim upozorenjima nama samima. Autoritativno i kompetentno je doprineo sprečavanju da se narod koji je doživeo najbrutalniji manualno-sadistički genocid u NDH, jezive ratne zločine na područjima raskomadane Kraljevine Jugoslavije i na teritoriji okupirane Srbije, sada flargantnim izvrtanjem činjenica i teza proglašava genocidnim – naglašava Nikolić.

Čojstvo

Počasni konzul Srbije u Izraelu ističe da je dr Zurof jedan od onih međunarodno uvaženih eksperata koji se otvoreno solidarisao sa Srbijom.

– Dodao bih već prepoznatljivu notu čojstva kod dr Zurofa, koji nije propustio priliku da se javno solidariše sa Srbijom, pozivajući i prozivajući međunarodne faktore, moćnike koji su se obrušili na našu zemlju, posebno uvažavajući borbu u međunarodnoj areni predsednika Republike, Aleksandra Vučića. Dakle, deo građe koju pominje dr Birnbaum se odnosni i na nas, a na nama je da naše kompetentne ustanove aktivno predmetno sarađuju – naglašava Nikolić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here