Tanjug/AP
Novak Đoković

Obradovali su nas Zorana Arunović i Damir Mikec, sa nestrpljenjem iščekujemo ko će još od naših sportista osvojiti odličje na Olimpijskim igrama i vatreno navijamo za njih, ali ono najvažnije se desilo prošle nedelje. Novak Đoković je osvojio zlato i tako kompletirao kolekciju uspeha jedinim što mu je nedostajalo.

U fantastičnom finalu protiv Karlosa Alkaraza (7:6, 7:6) Nole je dotakao zvezde i ispunio san. Najsjajnije odličje mu je izmicalo na prethodnim Igrama, ali najveći svih vremena nije mogao da dozvoli da veličanstvena karijera ne bude krunisana na najlepši mogući način u najlepšem gradu na svetu. Pre samo dva meseca imao je tešku povredu kolena i operaciju, koja bi iz ritma i forme izbacila i mnogo mlađe tenisere, ali nije i Noleta! Mesecima unazad Đoković je govorio da sanja zlato u Parizu, pa je uradio sve što je u njegovoj moći da što spremniji dođe u grad svetlosti i na terenu “Filip Šatrije” lupi zlatni pečat i ispiše još jednu stranicu istorije. Sa punih 37 godina postao je najstariji osvajač teniskog zlata na Igrama.

– Najposebniji osećaj. Sve što sam ikada zamišljao, nadao se, želeo, to je da predstavljam moju zemlju na najbolji mogući način. Gde god mogu da nosim srpsku zastavu, to me motiviše kao ništa drugo – rekao je Novak, koji je toliko puta dokazao istinitost ovih reči. Šampionsko srce pokazao je i posle trijumfa na terenu zlatnim potezom van njega. U dobrotvorne svrhe donirao je nagradu države od 200.000 evra. Koliko god to bio veliki novac, samo je kap u moru pomoći koju je Novak godinama pružao onima kojima je bila potrebna.

Malo kojem Srbinu se oči nisu napunile suzama, a duša neizmernim ponosom kada je Novak osvojio poslednji poen u finalu i ridajući i drhteći pao na šljaku, svestan da je konačno uspeo da osvoji sve. Slavilo se u Srbiji, Republici Srpskoj, dijaspori… Za sve naše ljude širom sveta Novak je nešto više od tenisera, sportiste, zahvaljujući njemu često zaboravljamo na svoje probleme. Uz Noleta učimo i važne životne lekcije o tome koliko je važno verovati u sebe, naporno raditi, nikada se ne predavati i ne odustajati. Prateći Đokovića i fantastičan životni put koji je prošao, svi imamo priliku da postanemo bar malo bolji ljudi.

Novak je odavno postao najtrofejniji teniser svih vremena, nadmašio je večite rivale Nadala i Federera u GOAT trci. Osvojio je 24 grend slem turnira i bezbroj manjih, ali nikada nije prestao da sanja nove uspehe, domete i da pomera granice. Nalazio je novu snagu i motivaciju, a ne treba sumnjati da ovo zlato nije kraj, takvi šampioni uvek nađu nešto što ih pokreće. Najavio je da želi da igra i u Los Anđelesu 2028, jer od jednog olimpijskog zlata dva su još bolja.