TO Bor
Podsećanje na balove: "Kraljevo kolo" u kraljevskoj banji

U Brestovačkoj Banji nadomak Bora nedavno je održana tradicionalna 28. manifestacija Dani Brestovačke Banje 2022, koju je posetilo više od 1.000 Borana i turista iz drugih gradova. Na centralnom šetalištu, ovog lečilišnog mesta u programskoj celini Zlatne ruke, više od 50 učesnika je na štandovima ponudilo proizvode domaće radinosti ili kraj ognjišta učestvovalo u pripremi jela. Stručni žiri je ocenjivao jela, suvenire, rukotvorine i predmete starih zanata. Kao i svake godine priređen je bogat program za sve posetioce, pa je tako upriličena i inscenacija dolaska kneza Miloša Obrenovića, njegovog brata Jevrema Obrenovića i barona Herdera u Brestovačku Banju, čime je obeležen i jubilej, 185 godina od izgradnje konaka kneza Miloša, objekta koji još postoji u banji. Kneza Miloša Obrenovića igrao je glumac Boban Stepić, u ulozi Jevrema Obrenovića predstavio se Lepomir Ivković, a ulogu barona Johana Herdera tumačio je glumac Mihailo Nestorović.

Posetioci su u konaku i hamamu mogli da razgledaju i stalne izložbene postavke “Brestovačka Banja u doba Kneza Miloša” i “Kneževo kupatilo”, a potom i nastupe kulturno-umetničkih društava. Takođe je organizovan i grupni obilazak Lazareve pećine, kao i raznovrstan kulturno-umetnički program. Dodeljene su nagrade najboljima u takmičarskim kategorijama i simbolično je upaljena preobraženjska vatre, a potom je koncert održao Marko Luis. Uz dobre vremenske prilike posetioci su uživali u veoma lepom banjskom ambijentu.

Lepomir Ivković i Boban Stepić kao Jevrem i Miloš Obrenović

Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora, navodi da ova manifestacija spaja istoriju i današnjicu.

Domaća rakija i kao suvenir

– Naša kraljevska banja je 28. put domaćin čuvene kulturne manifestacije Dani Brestovačke Banje i sa razlogom se nalazi u godišnjem kalendaru kulturnih događaja koja spajaju istoriju i vreme današnjice. Na najlepši način, više od četvrt veka, čuvamo od zaborava nešto iz minulog vremena, a Brestovačka Banja je zasigurno dostojan čuvar nasleđa srpske istorije. Siguran sam da je ovo jedan od lepših načina na koji spajamo istoriju, kulturu i promociju našeg kraja, a to je ono što ćemo raditi i u godinama pred nama – istakao je Milikić.

Brojni štandovi: Rukotvorine privukle posetioce

Brestovačka Banja je jedna od najstarijih kraljevskih banja, u njoj su boravile dve srpske dinastije – Obrenovići i Karađorđevići i jedina je banja u Srbiji u kojoj su obe dinastije podigle svoje zadužbine.

Organizator ovogodišnje manifestacije bio je Centar za kulturu grada Bora, suorganizatori Turistička organizacija Bor, Muzej rudarstva i metalurgije i Brestovačka Banja Srpska kruna, uz tehničku podršku Javno-komunalnog preduzeća grada Bora, dok je pokrovitelj manifestacije bio grad Bor, koji je obezbedio besplatan autobuski prevoz kako bi što veći broj građana imao mogućnost da prisustvuje manifestaciji.

Tradicionalni recepti: Nadmetanje kulinara

Prste da poližeš

Prema odluci komisije u pripremanju tradicionalnih jela najbolje je bilo Udruženje građana Nezaborav iz Laznice. Drugo mesto pripalo je ekipi Šarbanovački kotlić iz Šarbanovca, a treće članicama udruženja Vredne Vlajne iz Rudne Glave.

Sva su jela bila ukusna

Jela ovih, ali i svih drugih ekipa koje su se takmičile bila su vrlo ukusna, što bi naš narod rekao, prste da poližeš.

Ljubisav Adamović i KUD Luka

Izvorne pesme i igre

Publika je imala priliku da pogleda nastupe kulturno-umetničkih društava Đido iz Brestovca, Bor iz Bora, Novo Selište iz Bora, Luka iz Luke, Ansambla Srce iz Prokuplja, Folklorne sekcija iz Merošine, polaznika škole tradicionalnih duvačkih instrumenata Centra za kulturu Bor i vokalnih i instrumentalnih solista.

– Na poziv organizatora smo se rado odazvali i učestvovali sa kombinovanom folklornom grupom. Naši članovi su odigrali vlaške izvorne igre, nastupio je i Ljubisav Adamović, pevač izvornih pesama – kaže Vlasta Jović, umetnički rukovodilac i predsednik skupštine KUD Luka iz Luke.

On dodaje da ovo društvo ima oko 60 članova raspoređenih u tri folklorne grupe: dečja, omladinska i starija.