Zlatna plaketa za Fišera

0

Srbi kod predsednika Austrije

"Veoma mi je drago zbog posete delegacije Saveza Srba. Imali smo konstruktivne i prijateljske razgovore. Srpska zajednica u Austriji je veoma značajan deo našeg društva. Ona doprinosi razvoju zemlje – rekao je austrijski predsednik Fišer.

 

"Razgovarali smo o problemima koji postoje oko integracije i na tržištu rada, o viznoj liberalizaciji. Inače su odnosi Austrije i Srbije odlični", kazao je on dodajući da će ostati u kontaktu sa srpskom zajednicom u Austriji.

Vršilac dužnosti predsednika Saveza, koji je predvodio delegaciju – Darko Miloradović, Borko Ivanković, Radivoje Petrikić i Saša Ilić – Borislav Kapetanović istakao je da je ovo bio prvi put da je predsednik Austrije pozvao delegaciju Saveza.
"Upoznali smo predsednika sa radom srpske organizacije i o položaju Srba u Austriji. Predsednik Austrije je pozitivno reagovao na rad Saveza, ocenivši da je on važan partner Austriji".

Vize obradovale mlade

Tom prilikom je konstatovano da je vizna liberalizacija posebno značajna za omladinu u Srbiji, koja zbog viznih prepreka nije imala prilike da putuje izvan zemlje, i upozna se sa EU.

"Razgovor je bio i mogućnost za predstavljanje Saveza, koji je obeležio 30 godina postojanja.

– Upoznali smo predsednika o dosadašnji aktivnostima, kao i daljim planovima. Takođe smo ukazali da iduće godine Crkvena opština Srpske pravoslavne crkve obeležava 150 godina postojanja, kao i 4 decenije od osnivanja prvog kluba

"Jedinstvo" i Zajednice srpskih klubova u Beču.

Kapetanović je pozvao predsednik Fišera da obeležavanja ovih jubileja uveliča svojim prisustvom.

Šef austrijske države sa delegacijom Saveza Srba u Austriji azgovarao je i o viznoj liberalizaciji koja stupa na snagu od subote.

Predsednik Fišer je izrazio nadu da će vizna liberalizacija olakšati komunikaciju među stanovništvom dve zemlje, pospešiti privrednu sarađu i uopšte kooperaciju dve zemlje.

Kapetanović je u ime Saveza predsedniku Fišeru uručio zlatnu plaketu Saveza, sa srpskim grbom, u znak sećanja na ovaj sastanak.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here