EPA-EFE/Szilard Koszticsak
Dušan Mandić

Srpski vaterpolisti ponovo su oduševili naciju! Posle trijumfa na Olimpijskim igrama u Riju 2016. i Tokiju 2021, Delfini su bili najbolji i na Igrama u Parizu i tako postigli uspeh bez presedana sa tri uzastopna zlata.

Za razliku od Brazila i Japana gde su bili glavni favoriti, ovoga puta niko im nije davao velike šanse za bilo kakvo odličje, a posebno ne ono najsjajnije. Činilo se da je smena generacija i odlazak asova poput Filipa Filipovića i Andrije Prlainovića bila nenadoknadiv gubitak, ali tako nisu mislili neki novi asovi sa srpskim kapicama, predvođeni fantastičnim Dušanom Mandićem i Nikolom Jakšićem.

Posle loših partija u grupnoj fazi takmičenja, Delfini su od četvrtfinala zaigrali fantastično i na kraju dominantno stigli do zlata. Dušan Mandić je bio najefikasniji strelac turnira sa 26 golova i po mišljenju stručnjaka najbolji vaterpolista na Igrama. Levoruki ubojiti šuter ima tek 30 godina, a već je osvojio četiri olimpijske medalje i po tome je najuspešniji srpski olimpijac svih vremena! Debitovao je bronzom u Londonu 2012, a potom zna samo za zlato. Pamtiće OI ne samo po novom trijumfu u bazenu, već i po počasti koju je dobio na otvaranju, kada je nosio srpsku zastavu sa legendarnom odbojkašicom Majom Ognjenović.

Mandić je rođen 16. juna 1994. u Kotoru, a vaterpolo je učio u lokalnom Primorcu. Prošao je mlađe selekcije Crne Gore, ali je posle prelaska u Partizan odlučio da igra za Srbiju, što se ispostavilo kao odlična odluka za naš vaterpolo. Velike zasluge za njegov razvoj imao je Igor Milanović, a sa crno-belima je pet puta osvojio državno prvenstvo. Bio je član italijanskog Pro Reka, Novog Beograda, a sada sa velikim uspehom igra za mađarski Ferencvaroš. Osim četiri olimpijske medalje, Mandić je sa Srbijom osvojio mnogo trofeja i na drugim takmičenjima. Šampion sveta 2015, bronzani na SP 2017, kao i najbolji u Evropi 2014, 2016. i 2018.

Oženjen je Slađanom sa kojom ima dvoje dece, Lenku i Ognjena. Sa suprugom je vlasnik hotela u Tivtu, a odmah po povratku u otadžbinu pohitao je u Ljuboviju, gde mu je tazbina priredila doček.

– Niko nije verovao, osim nas igrača, trenera i naših najbližih. Znamo kroz šta smo prošli. Desila se smena generacija, tri godine smo bili bez medalje, doživeli osporavanje i omalovažavanje. Ali kada si iskren prema sebi i drugima i veruješ u ono što radiš, možeš da se nadaš uspehu. Pariz je neverovatno iskustvo, presrećan sam, ovo možeš samo da sanjaš. Ima boga – zbori popularni Manda, koji će u Los Anđelesu 2028. pokušati da osvoji četvrto olimpijsko zlato i na taj način dostigne američkog košarkaša Kevina Durenta, koji drži rekord u ekipnim sportovima.

U kakvom god sastavu Delfini da odu u grad anđela, protiv njih se ne treba kladiti. Dokazali su to nebrojeno puta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here