Tanjug
Ostaju u Srbiji: Aleksandar Vučić i mladi medicinari

Predsednik Aleksandar Vučić prisustvovao je ceremoniji uručenja ugovora o zaposlenju najuspešnijim diplomcima svih medicinskih fakulteta i srednjih medicinskih škola u Srbiji. On je istakao da je srećan što posao dobija 711 mladih lekara i medicinskih tehničara, i istakao da je Republika Srbija na sebe preuzela veliku obavezu.

– Ali ta naša obaveza je nešto sa čim možemo da izađemo na kraj, jer zajedno možemo da napravimo uspešniju Srbiju. Ja vas molim da budete vredni i posvećeni, kao što ste bili i do sada. Želim vam svu sreću ovoga sveta, ali moram da vam kažem i da od vas mnogo očekujemo. Vi preuzimate odgovornost za živote mnogih ljudi, čeka vas naporan rad, ali sam siguran da ćete biti veoma uspešni i na ponos svojim roditeljima i svima koji su u vas ulagali – kazao je predsednik.

Vučić je čestitao mladim lekarima i medicinskim tehničarima, i ukazao da će oni vrlo brzo naučiti koliko je važno što su dobili posao, umesto neke jednokratne novčane pomoći.

– Niko u državnoj upravi ne mora da bude posebno pametan, pa da prepozna koliko ste vi svojim rezultatima, učenjem i marljivošću pokazali da ste daleko ispred ostalih. A na nama je da uradimo sve da ostanete u svojoj otadžbini i da radite ovde – kazao je Vučić.

Volite svoju profesiju

Predsednik je dodao da će mladi lekari i tehničari raditi u najboljim uslovima, i da je važno da svi vide da zajedno možemo da idemo napred.

– Uspeh nije ključ sreće, nego je sreća ključ uspeha. Ako čovek voli ono što radi, biće srećan, reči su vašeg kolege Roberta Švajcera (1875-1965, nemački lekar, filozof, muzičar i humanista). Zaista nema ničega lepšeg, nego da radite ono što volite – rekao je predsednik Vučić koji je podsetio i na mudre reči bivšeg izraelskog premijera i predsednika Šimona Peresa da škola nikada nije završena, i da uvek učimo.

Predsednik Aleksandar Vučić je potom uručio ugovore o zaposlenju mladim lekarima i medicinskim tehničarima i poželeo im da svoju Srbiju nikada ne napuste.

Ne zaostajemo za drugima

Prof. dr Lazar Davidović, dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, istakao je da odlazak mladih stručnjaka opterećuje našu zemlju već decenijama.

– Srbija vam ne može pružiti materijalne prinadležnosti kao neke druge zemlje, ali postoje podsticajne mere poput ove, da u ubrzanom postupku dobijete posao. Ja se na tome zahvaljujem predsedniku i ministru zdravlja – rekao je Davidović.

On je ukazao da savremene bolnice u Srbiji ne zaostaju za drugim zemljama, za razliku od perioda kada je on počeo svoju karijeru.

– Ovim zaposlenjem dobili ste najbolji mogući pretpraznični poklon. Iskoristite ove praznike na najbolji način, a onda prionite na posao i ispunite svoje ambicije – poručio je Davidović mladim medicinarima.

Ocene iznad 9,5

Posao i specijalizacije, ovom prilikom, dobilo je 204 mladih lekara sa prosekom 9,5 i 10. Ugovore o radu dobilo je još 507 najuspešnijih diplomaca srednjih medicinskih škola, budućih sestara i tehničara. U okviru ovog programa zapošljavanja najuspešnijih, koji je Ministarstvo zdravlja pokrenulo 2018. godine, do sada je zaposleno 511 lekara i 900 medicinskih sestara i tehničara.

Nagrada za besane noći

Okupljenima se obratila i dr Milica Markagić, koja se zaposlila u bolnici u Kosovskoj Mitrovici. Ona je rekla da joj je drago što je neko nagradio besane noći koje su proveli u učenju.

– Dobiti priznanje da se nalazite među najboljima velika je čast. Danas nam je data prilika da ostvarimo svoje snove u gradu koji želimo, baveći se specijalizacijom – rekla je dr Milica Markagić.

Filip Ninković, koji se zaposlio u Institutu za majku i dete, zahvalio se u svoje i ime kolega predsedniku i ministarstvu što im je omogućeno da rade u svojoj zemlji.

Specijalizacije za sve oblasti

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Srbije prof. dr Milika Ašanin podsetio je da se poslednje tri i po godine na svakih šest meseci primaju na posao mladi medicinari. On je istakao i da je većina zaposlenih lekara ostala na mestima za koja su pokazali interesovanje.

Jedan od njih je i dr Dušan Živanović pokazao je interesovanje za dijabetes i bolesti metabolizma.

– Zahvaljujući uspehu, volontiranju i naučnom radu, uspeo sam da dobijem mesto. Ipak, ocene samo su jedno od merila, jer je rad u kliničkim uslovima nešto gde tek treba da se dokažemo – objasnio je dr Živanović.

Dr Ašanin je rekao da država i ministarstvo imaju plan stvaranja nove baze za uspešan zdravstveni sistem.

– Ovoga puta ljudi su se javljali i za oblasti za koje ranije nije bilo toliko interesovanja, počev od opšte hirurgije i patologije, pa do radiologije i anesteziologije. To su sve oblasti u kojima smo imali deficit kadra. Diplomci, njih 132 koji su ranije primljeni, radili su i u kovid bolnici u Batajnici. Naše iskustvo s njima i njihov rad pokazali su da su oni bili ne samo uspešni studenti već i da će biti dobri lekari – rekao je dr Milika Ašanin.

Uz pohvalu mladim lekarima u borbi s korona virusom, a koja predstavlja ispit za celo srpsko zdravstvo, dr Ašanin je ukazao da je situacija s pandemijom povoljnija, ali i dalje krhka.

– Na Infektivnoj klinici imamo oko 80 pregleda dnevno, što je za trećinu manje nego u oktobru i novembru. Međutim, prethodnih dana imali smo blagi porast novih slučajeva i prijema u bolnice. Trenutno je na bolničkom lečenju u Batajnici oko 340 pacijenata, od njih je 21 pacijent intubiran – naveo je dr Milika Ašanin i naglasio da moramo da pratimo šta se dešava s koronom u regionu i drugde u svetu.

Dr Ašanin je upozorio i da omikron soj korona virusa postaje dominantan u Americi i prodire dalje, jer je vrlo zarazan. Takođe i oni koji su preležali korona virus imaju 40 odsto veće šanse da se ponovo zaraze ovim novim sojem.

Prijatelji i braća u dobru i zlu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je ambasadora Belorusije Valerija Briljova, koji ga je obavestio o političkoj i ekonomskoj situaciji u svojoj zemlji, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

U vezi s tim predsednik Vučić je naročito istakao da Srbija ne želi da otežava situaciju u Belorusiji.

– Poštujemo prijateljski odnos Belorusije prema Srbiji i posebno cenimo stav o poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta naše zemlje – naveo je Vučić.

Ambasador Briljov je izneo nekoliko konkretnih predloga za saradnju dveju zemalja, u okviru postojećih mogućnosti. Predsednik Vučić je zamolio ambasadora Briljova da prenese pozdrave, kao i novogodišnje i božićne čestitke, beloruskom narodu i predsedniku Aleksandru Lukašenku. Na sastanku je rečeno da se očekuje da uskoro u Minsk otputuje i stupi na dužnost novi ambasador naše Srbije u Belorusiji.

Inače, predsednici Vučić i Lukašenko poslednji put su se sastali pre dve godine u Minsku, pa u Beogradu. Tada je Belorusija donirala Srbiji lovačke avione MIG-29, a ocenjeno je da su odnosi dveju zemalja i naroda prijateljski i bratski, što se pokazalo i u teškim vremenima, kao kada je Srbija dobijala humanitarnu pomoć za vreme NATO agresije.