Život na ležaju od ruža

0

 

 

Zvali su je džemper devojka: Lana Tarner na početku karijere
 

Najpoznatiji holivudski advokat Džeri Grejsler verovao je da je video sve u životu filmskih zvezda dok mu 4. aprila 1958. nije zazvonio telefon. S druge strane žice javio se ženski glas i rekao: "Nešto se strašno dogodilo. Možete li, molim vas, doći do moje kuće?" Advokat je bio zapanjen. Bila je to najpopularnija plavuša Holivuda, Lana Tarner.
U to vreme, u Holivudu je bilo podosta plavuša, ali se Lana Tarner od drugih izdvajala ne samo lepotom, nego i time što je u svaki lik koji je tumačila unosila glamur i senzualnost. Njen privatni život bio je mnogo prizemniji – sedam brakova, serija ljubavnika i – jedno ubistvo.
Kada je Grejsler stigao u kuću Tarnerove na Beverli hilsu, ona je bila sva u suzama, a njena kći Šeril Krejn na ivici nervnog sloma. Ispred njih je ležalo krvavo telo Džonija Stompanata, najnovijeg glumičinog ljubavnika.
Stompanato je bio još mnogo toga: telohranitelj i uterivač dugova gangstera Mikija Koena, žigolo koji se specijalizovao za holivudske dive… One su ga prozvale "Oskarom", prema čuvenoj statui Američke akademije za film, zbog velike obdarenosti, mada ne glumačke.

Ranjiva i usamljena
 

Zaslepljena "Oskarom": Lana sa gangsterom i žigolom Džonijem Stompanatom

U proleće 1957. godine nameračio se na Tarnerovu, iako je nikad ranije nije sreo. Nabavio je broj njenog privatnog telefona i pozvao je. Zavesti Lanu Tarner u to vreme nije bilo teško. Bila je ranjiva i usamljena – Holivud je brujao o njenom razvodu od Tarzana, glumca Leksa Barkera.
Stompanato je Lani predložio sastanak, pozivajući se na zajedničke prijatelje. Naravno, njegovo glavno oružje bio je "Oskar", što je diskretno pomenuo u razgovoru. Tokom sledećih petnaest meseci, Lana je Džonija gledala kao u boga. Ništa je drugo nije zanimalo, niti je išta želela da zna. Tek posle Džonijeve smrti saznala je da se ženio tri puta i da ima desetogodišnjeg sina. Znala je da je povezan sa mafijom, ali je smatrala da je uzbudljivo imati za pratioca čoveka koji nosi pištolj ispod sakoa.
"Uspešan muškarac je onaj koji može da zaradi više nego što žena može da potroši, a uspešna žena je ona koja nađe takvog muškarca" – bio je životni moto Lane Tarner. Njemu je ostala verna do poslednjeg daha, iako je tvrdila da je "nameravala da ima jednog muža i sedmoro dece, ali je sudbina htela da bude upravo obrnuto".
Snimila je više od pedeset filmova, a neposredno po završetku Drugog svetskog rata postala i jedna od najbolje plaćenih žena u SAD. Važila je za zavodnicu pred kojom muškarci padaju kao zrele kruške. Ona nije ni krila svoje ljubavi.
Otvoreno je govorila kako je u životu imala mnogo uspeha i padova, da je život nije mazio:
"Sreća vam ne pomaže da sazrite kao ličnost, to je zadatak nesreće. Zato sam zahvalna sudbini koja mi je podarila ležaj od ruža, ali pun trnja. Verovatno sam zbog toga imala divan, stvaralački, uzbudljiv i povlašćen život. Sve ono što je bilo između lepih stvari, bila su samo iskušenja koja su me ojačala" – izjavila je Tarnerova pošto je 1991. snimila svoj poslednji film.

Zvezda je rođena
 

Prva velika uloga: U filmu "Poštar uvek zvoni dvaput"
 

Džulija Džin Tarner rođena je 8. februara 1921. u mestašcu Valas, u Ajdahu, i to jedva: njena majka, šesnaestogodišnja Mildred, imala je negativan krvni rezus faktor, zbog čega je njeno jedino dete odmah moralo da primi potpunu transfuziju krvi. Zbog ove genetske osobine i Lana je kasnije imala teške trudnoće.
U kući rudara Džona Tarnera živelo se skromno, ali je detinjstvo male Džudi, kako su je tada zvali, bilo puno lepih uspomena. Sve do jedne večeri, kada je Džon na kartama osvojio nešto više novca. Na putu kući presreli su ga pljačkaši i pretukli na smrt. Ubice nikada nisu pronađene.
Desetogodišnja devojčica dugo nije mogla da se pomiri sa gubitkom oca. Zbog toga je njena majka odlučila da se presele u Kaliforniju, prvo u u San Francisko, potom u Los Anđeles. Kad je mučan događaj počeo da bledi, devojka je već bila učenica Holivudske srednje škole. Sa društvom je rado nedeljom odlazila na filmska matinea.
Imala je šesnaest godina kada je jednog dana rešila da pobegne sa časa i počasti se koka-kolom u Top net kafeu. Tamo ju je ugledao novinar "Holivud reportera". Zapanjen lepotom srednjoškolke, odmah ju je povezao sa agencijom za talente. Tako je Džudi, potonju Lanu, 1937. pronašao reditelj Mervin le Roj i ponudio joj prvu ulogu u filmu sa proročanskim naslovom "Zvezda je rođena".
Iste godine usledila je uloga u filmu "Oni neće zaboraviti". Iako je Lana glumila srednjoškolku koja biva silovana i ubijena već u prvoj rolni filma, cela Amerika je brujala samo o jednom njenom atributu: "Kakav par sisa!". Zbog odeće koju je nosila u tom filmu dobila je nadimak "džemper devojka".
Lana Tarner je ubrzo potpisala ugovor sa čuvenom producentskom kućom Metro-Goldvin-Majer (MGM). Reditelj Lu Majer je od nje napravio idola omladine, naročito studentske, pa je zato u početku Lana često dobijala uloge u tinejdžerskim filmovima. ŽMEĐUNAS:
U prvih deset
Prvi pravi veliki uspeh postigla je u filmu "Poštar uvek zvoni dvaput", 1946. godine sa glumcem Džonom Garfildom. Ovaj klasik žanra poznatog kao "film noir", ciklus mračnih kriminalističkih crno-belih filmova, vinuo je Lanu Tarner u zvezde. Konačno je postala fatalna žena Holivuda.
Svega deceniju od svog prvog kadra, Tarnerova je postala jedna od deset najplaćenijih žena u Americi. Početkom pedesetih godina nazvana je "kraljicom" studija MGM, bila je njegova glavna zvezda. Cvetao joj je i ljubavni život – ređali su se holivduski zavodnici, poput Frenka Sinatre, i bogataša, među kojima je bio i ekscentrični Hauard Hjuz…
Ipak, ni ljubavnici, ni muževi nisu je potpuno ispunjavali. Glumac Tajron Pauer bio je jedina prava ljubav Lane Tarner, ali je brak sa njim uništila sama, svojom posesivnošću. Imala je svega 19 godina kada se udala za vođu jednog benda. Zvao se Arti Šo. Kasnije je ušao u istoriju džez muzike. Njihov brak nije dobio "zeleno svetlo" javnosti zbog nezrelog i neodgovornog ponašanja supružnika, pa je MGM pretio čak i raskidanjem ugovora.
Posle četiri meseca usledio je razvod, a sledeći muž plave lepotice bio je Džozef Krejn. Za njega se Lana udavala dva puta, jer je prvi put brak poništen, pošto se ispostavilo da je mladoženja već oženjen. Međutim, pošto je rođena Šeril, glumica se ponovo udala za Krejna kako bi on priznao i obezbedio dete.
Sa mužem Leksom Barkerom Lana je očajnički želela još jedno dete, ali je doživela pobačaj. Nevolje u intimnom životu pratio je pad karijere. Posle serije propalih filmova i petnaest godina rada, studio MGM dao joj je otkaz. ŽMEĐUNAS:

 

 

 

Dijamant u martiniju
Treći suprug Lane Tarner bio je plejboj i milioner Henri Toping Mlađi. Osvojio je Lanu porodičnim imenom, bogatstvom i prosidbom koja je za to vreme bila senzacija, da bi kasnije ušla i na film i tu se otrcala u mnogim kopijama: U Klubu 21, u Laninu čašu sa martinijem Henri je ubacio – dijamantski prsten.
Svadbena ceremonija je bila raskošna, ali ni ovog puta nije označila početak bračnog života, jer ni Henri još nije bio razveden od glumice Arlin Džadž, koja je, gle čuda, bila prethodno udata za njegovog rođenog brata. Henri je potom pretrpeo neverovatan bankrot, nepromišljeno ulažući novac i kockajući se. I ovaj brak Tarnerove se raspao, a da nije proslavio ni prvu godišnjicu.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here