Mirjana Đukić
Petar Kozlina

U petak 20. avgusta navršava se godinu dana od smrti Petra Kozline, jednog od najistaknutijih pripadnika srpske zajednice u Australiji.

Petar Kozlina je rođen u Beogradu 13. marta 1947, a kao dečak je s roditeljima došao u Australiju 1959. godine. Posle završenog ekonomskog fakulteta na Univerzitetu Novog Južnog Velsa u Sidneju zaposlio se u Commonwealth banci, gde je za vreme svog radnog veka ostvario značajne uspehe kao jedan od izvršnih direktora.

U srpskoj zajednici posebno se istakao predanim radom u Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Australiji, gde je dugo godina služio kao blagajnik Eparhije, a zatim Mitropolije australijsko-novozelandske. U tom svojstvu, ali i kao član Upravnog odbora Koledža Svetog Save u osnivanju, doprineo je izgradnji prve srpske škole na Petom kontinentu, koja je u januaru ove godine primila svoje prve učenike.

Istovremeno, kao član Upravnog odbora srpskog staračkog doma Sveti Simeon predano je radio na poboljšanju uslova za korisnike usluga ove ustanove i bio jedan od incijatora širenja usluga i za starija lica koja žive u svojim kućama preko programa Home Care Packages (HCP).

Kao direktor Srpskog filmskog festivala neumorno je radio na održavanju ove manifestacije, koja je tokom 20 godina pružala mogućnost pripadnicima srpske zajednice da prate savremena zbivanja u svetu filma i kulture uopšte u matičnoj zemlji.

Pozorišne večeri u kojima su učestvovali umetnici iz Srbije takođe su jedan od njegovih projekata koji su doprineli u ovom zadatku, kome je posvetio svoje vreme i sopstvena sredstva na zadovoljstvo mnogih koji su prisustvovali ovim pozorišnim predstavama.

Zajedno sa Organizacijom srpske pravoslavne omladine (SOYA) 2014. godine je pokrenuo Srpski festival u Darling Harboru, s ciljem da se predstave srpska kultura i tradicija, kao i da se istakne prisustvo i doprinos srpske zajednice australijskom multikulturnom miljeu.

Dugo godina služio je kao predsednik Odbora Crkve Sv. kneza Lazara u sidnejskom naselju Aleksandrija, gde je zajedno sa suprugom Milicom neumorno radio do poslednjeg dana.

Srpska pravoslavna crkva odlikovala je 2009. godine Petra i njegovu suprugu Milicu za njihov predani rad i nemerljiv doprinos Ordenom Sv Save II reda, a 2019. godine Petar Kozlina je odlikovan Ordenom reda Australije (OAM) za zasluge i doprinos razvoju multikulturnog australijskog društva.

Povodom godišnjice njegove smrti sećamo se njegovog predanog rada i dela koja i dalje žive za dobrobit srpske zajednice u Australiji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here