Pixabay

Nije tajna da je s godinama sve teže izgubiti višak kilograma, posebno u predelu stomaka. Međutim, postizanje ravnog stomaka posle 40. godine ne mora da bude komplikovano ili da zahteva intenzivne vežbe.

Prema mišljenju stručnjaka, mali i jednostavni svakodnevni koraci mogu napraviti veliku razliku.

Naime, kako starimo, naš metabolizam se usporava i distribucija masti se menja, ali uvođenje zdravih i održivih navika u svakodnevicu može pomoći u borbi protiv masnih naslaga na stomaku.

Lični trener Vivijan Ju i trener za mršavljenje Džoana Ven otkrile su četiri saveta za zdrav i efikasan gubitak težine posle 40.

1. Uravnotežite mikrobiotu creva

Naša creva imaju veći uticaj na opšte zdravlje nego što mislimo. Ven kaže da zdravlje creva može biti ključni faktor u gubitku težine.

– Ljudska creva su dom za milione bakterija, koje nazivamo mikrobiota. Dobre bakterije u crevima pomažu u razgradnji hrane i apsorbovanju hranljivih materija, dok loše bakterije mogu dovesti do povećanja telesne težine i nadimanja – objasnila je za SheFind.

Zbog toga je dijeta koja pogoduje zdravlju creva izuzetno važna za smanjenje masti na stomaku.

– Da biste održali ravnotežu crevne mikrobiote, jedite raznovrsnu fermentisanu hranu, kao što su jogurt, kiseli kupus i kimči. Takođe, u ishranu uključite dosta namirnica bogatih vlaknima, kao što su voće, povrće i integralne žitarice – savetuje trener.

2. Izbegavajte prerađene šećere

Prerađeni šećer je jedan od najgorih sastojaka koji možemo da unesemo u organizam, a treba ga izbegavati, posebno ako pokušavamo da smršamo.

– Kada jedete hranu bogatu šećerom, telo oslobađa insulin da bi preradilo šećer. Ovo uzrokuje da se deo šećera skladišti kao mast i podstiče zadržavanje vode, što dovodi do nadimanja – upozorava Ven.

Dakle, izbegavanje prerađenog šećera i hrane kao što su slatke žitarice za doručak, peciva i slatkiši je najbolji put do ravnijeg stomaka.

– Umesto toga, birajte zdrave masti i proteine koji će vam pomoći da se duže osećate siti i zadovoljni – ističe Ven.

3. Redovno vežbanje

Dugo sedenje može ozbiljno štetiti vašem zdravlju, posebno ako želite da smršate. Zato je važno svakodnevno kretanje. Dobar režim vežbanja je od suštinskog značaja za sve koji žele da izgube težinu. Ju savetuje kombinaciju kardio treninga i treninga snage kako bi se postigao ravnomeran gubitak težine.

– Kardio pomaže u sagorevanju viška telesne masti, dok trening snage, posebno vežbe za stomak, zateže i tonizira središnji deo – objašnjava ona. Dobra vest je da kardio trening i trening snage možete da radite kod kuće.

4. Kvalitetan san

Naša težina i san su povezani. Spavanje je ključno za naše ukupno zdravlje, a nedostatak sna može negativno da utiče na ciljeve gubitka težine.

– Nedostatak sna može uticati na hormone koji kontrolišu glad i sitost, što dovodi do povećanja telesne težine. Ciljajte 7-9 sati kvalitetnog sna svake noći – napominje Ju.

Praktikovanje zdravih navika pre spavanja je odličan način da obezbedite dovoljno kvalitetnog sna.

Dakle, uvođenjem jednostavnih svakodnevnih navika, kao što su gorepomenute, možemo postići svoje ciljeve u vezi sa fitnesom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here