Tanjug
Založio se za okončanje oružanih sukoba: Aleksandar Vučić za govornicom u SB UN

Mir je važniji od svega, ali velike države sa mnogo licemerja brutalno krše zakone UN i mir, dok međunarodno pravo važi samo za male zemlje, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju na Samitu o budućnosti, uoči debate Generalne skupštine UN u Njujorku.

Istakao je da međunarodno javno pravo važi za male i nejake i samo u slučajevima kad ih ne napadaju veliki, a kada je reč o velikim zemljama, neverovatno je sa koliko laži i licemerja brutalno krše zakone UN i mir.

Potrebna ravnoteža

Dodao je da je mir važniji od svega, ali ga niko ne vidi kao veliku vrednost.

– Samo velike zemlje pravdaju sve pričama o pravednom miru koji znači da oni pobede, a drugi ne samo da izgubi, već da bude potpuno uništen. Svi će se pozivati na međunarodno pravo kada im ide u korist, a zaboravljaju sve što su radili. A, na to će ih podsećati druge velike zemlje, koje će zaboraviti na svoja nedela, ali će ukazati na kršenje međunarodnog prava ovih prvih – ukazao je predsednik Srbije.

Poručio je da Srbija podržava Plan generalnog sekretara UN i Pakt za budućnost, iako želi da vidi više kompromisa i razumevanja velikih za male zemlje. Zapitao je i kako da govorimo o održivom razvoju i finansiranju, o položaju mladih, kada imamo velike sukobe i tenzije u svetu. Srbija, kako je rekao, veruje da je bitno naći ravnotežu između zapadnih interesa i vladavine prava i zahteva drugih država kada je reč o porodici i tradicionalnim vrednostima. Poručio je i da je naša zemlja na putu ka EU i poštuje norme međunarodnog prava.

Okončati rat

– Srbija je moderna zemlja sa velikom stopom rasta, ali nije spremna da žrtvuje svoje tradicionalne vrednosti i odupreće se svim pokušajima spolja i tzv. vok pokretima. Oni nameću stanje društva koje treba da dostignemo u budućnosti – rekao je predsednik Srbije.

Uoči početka Samita, Vučić je rekao novinarima u Njujorku da po Rezoluciji 1244 SB UN privremene institucije samouprave u Prištini nemaju prava na postojanje i formiranje bilo kakvih oružanih snaga.

– Nije to nešto što može da ugrozi Vojsku Srbije, ali može da ugrozi opstanak Srba na Kosovu, nema sumnje – naveo je upitan za komentar najave iz Prištine o transformaciji tzv. KBS u vojsku.

Vučić je podsetio da je po Rezoluciji 1244 tzv. OV morala da bude rasformirana, a umesto toga je Priština napravila svoju vojsku.

Ocenio je i da se sukob u Ukrajini mora što pre završiti, kao i da bi Srbija i Evropa imale veći ekonomski rast da rata nema.

Naveo je da će u okviru GS UN održati govor u utorak 24. septembra oko 19.30 ili 20 sati po srpskom vremenu i da će govoriti pre svega o narušavanju svih principa međunarodnog javnog prava, kao i o AP KiM.

Đurić: Jača naša pozicija

Učešće srpske delegacije na zasedanju GS UN je ojačalo poziciju zemlje na globalnoj sceni, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić i istakao da je već na početku napravljen iskorak, a odnosi se i na zaštitu nacionalnih interesa na KiM. On je u izjavi novinarima rekao da će predsednik Aleksandar Vučić tokom zasedanja GS imati sastanke sa više od 40 svetskih lidera, a da i on istovremeno održava desetine sastanaka sa šefovima diplomatije zemalja širom sveta. Dodao je i da je Srbija uspostavila diplomatske odnose sa nekoliko zemalja.

– Srbija je na ovom zasedanju ispisala naizgled mali, ali značajan deo diplomatske istorije kroz uspostavljanje odnosa sa nekoliko zemalja sa kojima nismo imali nikakvu komunikaciju. Reč je o, po broju stanovnika i teritoriji, manjim državama, članicama UN i Uneska, ali i drugih međunarodnih organizacija, gde je nama svaki glas kao kuća veliki jer tu branimo i naše manastire na KiM i teritorijalni integritet i suverenitet. Ali i ne samo to. Zajedno sa mnogim državama stojimo na zaštiti principa Povelje UN, međunarodnog prava i zalaganja za mir – kazao je i dodao da je Beograd uspostavio diplomatske odnose sa Kiribatijem i Gvajanom.

Važni razgovori

Aleksandar Vučić je najavio da će imati puno važnih sastanaka sa svetskim liderima. On se u Njujorku sastao sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, sa kojim je razgovarao o ekonomskoj saradnji i zajedničkim projektima, kao i o predstojećoj poseti Srbiji. Razgovarao je i sa predsednikom Kenije Vilijamom Rutoom koga je pozvao da poseti Beograd i sa belgijskim premijerom Aleksandrom de Kroom.