EPA-EFE/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE
Vladimir Zelenski

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da mirovni pregovori moraju da dovedu do fer dogovora za Ukrajinu koji će uključiti i bezbednosne garancije kojim bi se zaštitile buduće pretnje.

– Mi možemo i moramo danas da se borimo. Mi možemo i moramo da branimo našu državu, naš život, život Ukrajine. Mi možemo i moramo da ispregovaramo pravičan i fer mir, stvarne bezbednosne garancije koje će funkcionisati – rekao je Zelenski.

Zelenski se obratio američkim kongresmenima

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski obratio se američkim kongresmenima putem video-veze.

Zatražio je dodatnu vojnu pomoć SAD, kako bi se zaštitilo nebo nad Ukrajinom. Traži i nove sankcije protiv Rusije, između ostalog da se američke kompanije povuku iz te zemlje.

– Rusija je ukrajinsko nebo pretvorila u izvor smrti hiljada ljudi – rekao je Zelenski.

“Neutralnost, ali sa bezbednosnim garancijama”

– Model zakonsko obavezujućih bezbednosnih garancija, kojim bi grupa saveznika nudila zaštitu Ukrajini u slučaju napada u budućnosti, nalazi se na pregovaračkom stolu – rekao je ukrajinski pregoarač Mihailo Podoljak.

Komentarišući navode o neutralnosti Ukrajine po modelu Švedske ili Austrije, Podoljak je rekao da bi model mogao biti samo “ukrajinski”.

– Ukrajina zahteva posebnu verziju neutralnosti sa pravno verifikovanim bezbednosnim garancijama – rekao je Podoljak.

“Kontranapadi manjeg obima”

Savetnik ukrajinskog predsednika Oleksij Arestovič rekao je da ukrajinske oružane snage preduzimaju kontranapade manjeg obima na nekoliko frontova.

– Situacija u glavnim žarišnim tačkama je nepromenjena i neće se menjati jer je Rusija istrošila svoje resurse – rekao je Arestovič.

Naveo je i da Rusija ispaljuje rakete na ukrajinske mete, a da je dve-trećine raketa pogodilo civilne objekte i infrastrukturu.

Ovu informaciju Rojters nije mogao da potvrdi, a Moskva negira da cilja civile.

1 COMMENT

  1. MINSK 1 i MINSK 2 bili su fer sporazumi. Zašto ih Ukrajina nije poštovala i primenila, što bi neko sada bio fer sa druge strane?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here