Tanjug/AP
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je danas da Rusija “nije zainteresovana” za razmenu ratnih zarobljenika, ali je zahvaljujući Kurskoj operaciji fond za razmenu značajno popunjen brojem ruskih zarobljenika i proces razmene će se nastaviti.

– Ovde treba da budemo iskreni, prvo, nespremnost Rusije (da razmenjuje zarobljenike), a drugo, kada se nakupi veliki broj ljudi, jasno je da tada počinje pritisak društva na političko rukovodstvo – rekao je Zelenski tokom posete Sumskoj oblasti.

Prema njegovim rečima, Ruska Federacija nije zainteresovana za razmenu.

– Sada imamo više razmena. Imali smo veliku popunu fonda ratnih zarobljenika zbog operacije Kursk. Razmenili smo prilično veliki broj ljudi. Ovi procesi će se nastaviti – istakao je Zelenski na sastanku sa predstavnicima lokalnih vlasti zajednica Sumskog regiona, prenosi ukrajinski Interfaks.

On je govorio i o mirovnom planu koji je predstavio u Sjedinjenim Američkim Državama.

Zelenski je napomenuo da Ukrajina mora da ima geopolitički jaku poziciju i da bude ojačana neophodnim oružjem, posebno onim za koje postoje odgovarajuća ograničenja.

On je naveo da će Ukrajina, nakon što je predstavio Plan pobede, „možda čuti nešto od partnera“.

– Plan pobede nije o tome kako će se rat završiti sutra. Radi se o tome kako Ukrajina može biti jaka da okonča ovaj rat. Ukrajina mora da ima jaku poziciju. Ako ste odlučili da Ukrajinu učinite jakom, onda hajde da to uradimo. I ako ne možete, onda ne možete na svakom koraku da kažete da želite da Ukrajina pobedi – zaključio je ukrajinski predsednik.

On je ponovio da će na sastanku Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u formatu Ramštajn 12. oktobra, predstaviti saveznicima “plan pobede i jasne, konkretne korake ka pravednom okončanju rata”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here