EPA/Antonio Pedro Santos
Vladimir Zelenski

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski predstavio je danas novoimenovanog ministra spoljnih poslova Ukrajine Andrija Sibihu i naveo da bi jedan od prioriteta rada njegovog ministarstva trebalo da bude održavanje produktivnog drugog samita mira ove godine.

– Potreban nam je produktivan drugi samit mira ove godine. To znači maksimalno uključivanje sveta u implementaciju Formule mira i maksimalno jačanje naših pozicija kako bi proces obnove mira bio zaista pravedan – rekao je Zelenski.

Prema njegovim rečima, mir za Ukrajinu i pravedan kraj ovog rata nije samo istorijska misija, već svakodnevni i veoma mukotrpan rad.

– Uveren sam da je Ukrajina sposobna da uradi takav posao – da pobedi u ovom ratu i obezbedi mir – rekao je on.

Zelenski je kao jedan od prioriteta naveo i povećan fokus na susedne zemlje. “Razumemo koliko je težak politički proces, na primer, sada u Poljskoj. Štaviše, tamo će uskoro početi novi izborni proces.

Razumemo situaciju u Mađarskoj, razumemo situaciju u Slovačkoj, Moldaviji, Rumuniji. Sve ovo zahteva delikatnost, istrajnost i zaštitu ukrajinskih interesa, kao i naših zajedničkih interesa sa susedima“, naglasio je ukrajinski predsednik.

On je takođe napomenuo da Ukrajina treba da bude aktivna u svim regionima sveta.

– Mnogo je već urađeno za ovo, ali je potrebno daleko više. Posebno se fokusiramo na jačanje rada u Latinskoj Americi, Africi i azijskim zemljama – rekao je Zelenski.

On je dodao da su od velikog značaja hitne potrebe fronta i obezbeđivanje održivosti cele države.

– Najavljeni odbrambeni paketi moraju biti isporučeni što je pre moguće. Obezbeđivanje fronta, zajednička odbrambena proizvodnja, … jačanje sankcija Rusiji i korišćenje ruske imovine zarad ukrajinske odbrane, podrška našim zajednicama u inostranstvu – istakao je Zelenski.

On je podvukao da standard za ukrajinske diplomatske radnike u inostranstvu treba da bude duboko razumevanje zemlje domaćina. Sibiha je poručio da će njegovo Ministarstvo “raditi istrajno, principijelno i aktivno: diplomatski gde je potrebno, a gde je potrebno oštro”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here