Tanjug/AP
Vladimir Zelenski

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je večeras da je predstavio Sjedinjenim Američkim Državama Plan pobede i objasnio svaku pojedinačnu tačku.

– Idemo kući posle svih neophodnih pregovora. I svi pregovori su upravo ono što je Ukrajini potrebno. Plan pobede je predstavljen Americi i objasnili smo sve tačke. Sada ćemo na nivou naših timova raditi na tome da ispunimo svaki korak, svaku odluku koju donesemo. Jake pozicije za Ukrajinu omogućiće brži mir. Sve je na stolu sa partnerima. Dugoročni, odbrambeni paket, sankcije protiv Rusije – naveo je Zelenski u video obraćanju naciji, prenosi Ukrinform.

Kako je dodao, u toku su pripreme za sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u formatu Ramštajn u Nemačkoj, gde će, kako je naveo, Ukrajina, zajedno sa svojim partnerima, pratiti sadržaj Plana pobede.

On je zahvalio SAD-u na paketu pomoći Ukrajini u iznosu od skoro 8 milijardi dolara i novim sporazumima o podršci rekonstrukciji i oporavku Ukrajine, zaključenim sa “Velikom sedmorkom”, a kojoj se, kako je naveo, pridružilo više od 30 zemalja i Evropska unija.

– Rusija mora da izgubi ovaj rat. Ukrajina mora da pobedi. Ovo su pravi temelji za zajedničku bezbednost. Mir dolazi iz snage – zaključio je Zelenski.

Predsednik Ukrajine boravi u poseti Vašingtonu.

On je u četvrtak ujutru posetio Kongres SAD, gde je razgovarao sa predstavnicima obe partije američkog Senata i Predstavničkog doma.

Zelenski se u četvrtak sastao i sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom u Ovalnoj kancelariji Bele kuće.

Takođe je imao susret i sa potpredsednicom Kamalom Haris i bivšim predsednikom Sjedinjenih Država Donaldom Trampom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here