Tanjug/AP
Vladimir Zelenski

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski danas je, nakon niza ruskih napada u kojem su poginuli ili ranjeni civili, ponovo pozvao saveznike Kijeva da pojačaju pritisak na Moskvu.

U jučerašnjem ruskom raketnom napadu na grad Dnjepar poginulo je pet osoba, među kojima jedno dete, a ranjeno više od 20, preneo je Rojters. U napadu ruske “klizne” bombe danas je poginula jedna osoba, a tri su ranjene u Kostantinovki, u blizini linije fronta u regionu Donjecka, saopštio je regionalni guverner.

Istovremeno, u ruskom granatiranju poginulo je dvoje ljudi u jednom mestu zapadno od Hersona, a u Kijevu je u napadu drona na stambenu zgradu poginula jedna devojčica.

Zelenski je u večerašnjem video obraćanju kazao da ovi napadi pokazuju da je Rusija “rešena da nastavi agresiju”.

On je dodao da su to uslovi u kojima nedostatak snažnijih odluka partnera da podrže Ukrajinu samo ohrabruje ruskog predsednika Putina da dalje ulaže u teror.

– Svet može da zaustavi eskalaciju rata. Reči nisu dovoljne za to, potrebni su konkretni koraci – poručio je on.

Zelenski je više puta pozivao zapadne saveznike Ukrajine proteklih nedelja da povećaju isporuke oružja dugog dometa i sistema PVO kako bi se zaštitili ukrajinski gradovi, a takođe je tražio dozvolu saveznika da upotrebi oružje dugog dometa protiv ciljeva duboko unutar ruske teritorije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here