EPA/Rafal Guz
Vladimir Zelenski

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je danas da će na drugi globalni mirovni samit za Ukrajinu, koji bi trebalo da bude pripremljen do novembra, biti pozvana i Rusija.

Zelenski je rekao na konferenciji za novinare da će pre novembra biti održana tri pripremna sastanka za drugi mirovni samit za Ukrajinu.

Zelenski je naveo da će krajem jula ili početkom avgusta biće održan prvi sastanak na nivou savetnika za bezbednost u vezi sa zaključcima mirovnog samita, a da će prvi sastanak najverovatnije biti u Kataru i da će na njemu biti reči o energetskoj bezbednosti, prenela je agencija Unian.

Zelenski je objasnio da će na tom sastanku biti u potpunosti pripremljen plan energetske bezbednosti.

– U avgustu će biti održan sastanak u Turskoj o slobodnoj plovidbi. I to će biti pitanje sigurnog snabdevanja hranom – rekao je Zelenski.

Prema njegovim rečima, u septembru će u Kanadi biti održan sastanak u vezi sa razmenom zarobljenika između Ukrajine i Rusije i povratkom ukrajinske dece u Ukrajinu.

Zelenski je istakao da će posle tri pripremna sastanka u novembru biti potrpuno spreman plan za drugi globalni mirovni samit za Ukrajinu.

– Verujem da bi predstavnici Rusije trebalo da budu na drugom samitu – naglasio je Zelenski.

Prvi globalni mirovni samit za Ukrajinu održan je u Švajcarskoj od 15. do 16. juna,

Nakon samita, objavljeno je zajedničko saopštenje u kojem se navodi da je neprihvatljiva bilo kakva pretnja ili upotreba nuklearnog oružja u kontekstu rata u Ukrajini.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here