Tanjug/AP
Vladimir Zelenski

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski razgovarao je sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom o zajedničkoj proizvodnji naoružanja.

“Među pitanjima o kojima se razgovaralo na sastanku su bila primena bilateralnog bezbednosnog sporazuma i moguće oblasti za proširenje saradnje u odbrambenoj industriji, posebno zajednička proizvodnja naoružanja”, navodi se u saopštenju na sajtu predsednika Ukrajine.

Lideri su posebnu pažnju posvetili primeni Formule mira. Zelenski je zahvalio Šolcu na ličnom učešću na prvom, inauguracionom Samitu mira, kao i za svu sveobuhvatnu pomoć, pre svega vojnu, koju je Ukrajina dobila od početka invazije na Rusku Federaciju u punom obimu.

– Hvala vam što su ove isporuke konstantne. Ovo je veoma važno. Upravo to je temelj naše uspešne borbe za nezavisnost Ukrajine. Hvala vam na vođstvu u jačanju naše protivvazdušne odbrane, koja spašava živote Ukrajinaca – rekao je predsednik Ukrajine.

Zelenski je informisao Šolca o situaciji na frontu i posledicama ruskih raketnih udara na ključnu infrastrukturu Ukrajine.

On je naveo da je nemačka vlada naredila isporuku dodatnih PVO sistema različitih konfiguracija za jačanje Oružanih snaga, kao i odluku o prebacivanju dodatnih samohodnih topova “Panzerhaubitze 2000” i tenkova Leopard 1A5 Ukrajini, saopšteno je na sastanku Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u vojnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj.

Šolc je nakon sastanka sa Zelenskim u Frankfurtu izjavio da je Nemačka bila i ostaje najsnažniji pristalica Ukrajine u Evropi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here