Tanjug

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski i hrvatski premijer Andrej Plenković potpisali su danas u Dubrovniku bilateralni Sporazum o dugoročnoj saradnji i podršci Hrvatske Ukrajini.

Zelenski je ranije danas doputovao u prvu posetu Hrvatskoj, gde u Dubrovniku prisustvuje samitu Ukrajina-Jugoistočna Evropa i po dolasku se odmah sastao se premijerom Andrejom Plenkovićem.

HRT je javio da je sastanak Zelenskog i Plenkovića u toku i podseća da su se oni poslednji put videli pre nešto više od mesec dana kada je hrvatski premijer boravio u Kijevu.

Bilateralni Sporazum koji su potpisali Zelenski i Plenković podrazumeva humanitarnu pomoć, razminiranje i procesuiranje ratnih zločina.

Samit Ukrajina-Jugoistočne Evropa u Dubrovniku je treći po redu, nakon prvog održanog u Atini i drugog održanog u Tirani u februaru ove godine.

– Stigao sam u Hrvatsku na sastanak sa premijerom Andrejem Plenkovićem i predstavnicima drugih zemalja u regionu gde ću učestvovati na trećem samitu Ukrajina – Jugoistočna Evropa – poručio je Zelenski po dolasku.

Samitu prisustvuju šefovi država i vlada 12 zemalja regiona, od koje će neke biti predstavljene na nivou ministara spoljnih poslova.

Zbog dolaska Zelenskog bezbednosne mere u Dubrovniku podignute su na najviši nivo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here