Tanjug/AP
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski razgovarao je danas sa novim generalnim sekretarom NATO-a Markom Ruteom, što je njegova prva inostrana poseta otkako je postavljen na funkciju generalnog sekretara Alijanse.

– Danas je novi šef NATO-a Mark Rute prvi put posetio Kijev – odmah nakon što je dobio ovlašćenja generalnog sekretara Alijanse. Jasno je koliko je važno da se u potpunosti sprovede svaki od naših sporazuma o podršci u oblasti odbrane koja je potrebna za kraj ovog rata (sa Rusijom) – rekao je Zelenski nakon razgovora sa Ruteom, preneo je Ukrinform.

Predsednik Ukrajine je dodao da je za Ukrajinu važna protivvazdušna odbrana.

– Vidimo da je jedan od glavnih razloga za odsustvo bezbednosti na nebu Ukrajine, a posebno u blizini granica NATO, odsustvo odluka o zajedničkom radu i odbrani. Ono što funkcioniše na nebu Bliskog istoka i pomaže odbrani Izraela, može da deluje i na nebu u našem delu Evrope – rekao je Zelenski.

On je naglasio da će Ukrajina da nastavi da ubeđuje svoje partnere da uvedu sredstva za efikasnu zaštitu neba. Zelenski je dodao da je “pitanje pozivanja Ukrajine u NATO stalno na pregovaračkom stolu”.

Prema njegovim rečima, danas je sa Ruteom razgovarao o detaljima ulaska Ukrajine u Alijansu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here