EPA/Caroline Blumberg
Novak Đoković

Novak Đoković i Janik Siner su bez sumnje dvojica tenisera koji najviše nedostaju ovogodišnjem Lejver kupu. Bez najboljeg svih vremena i aktuelnog broja 1, ovakvo takmičenje mnogo gubi na atraktivnosti. Jer ako nema najboljih, onda ni takmičenje ne zaslužuje visoku ocenu.

Uostalom, Lejver kup je već drugu godinu projektovan da posluje sa gubicima, a glavni razlog je sigurno odsustvo članova velike trojke. Rodžer Federer je već penzioner, Rafael Nadal je odustao prošle nedelje jer nije spreman, a Novaka Đokovića nema u nemačkoj prestonici.

Jasni su i razlozi – Đoković je posle napornog leta uzeo predah, a Siner se sprema za naporan finiš sezone u kome su mu poeni za svetsku listu prioritet jer želi da je završi na prvom mestu.

– Novak je već igrao, ali Janik nikada nije. Sve zavisi od njihovih individualnih planova i koji su im prioriteti – objašnjava Stiv Zaks, direktor takmičenja, na konferenciji za medije razloge zašto Srbin i Italijan nisu sada u Berlinu.

– Mnogo razgovaramo, želeli bismo da su sada ovde, ali ponekad zbog sponzora imate drugačiji takmičarski kalendar i morate da igrate neke druge turnire. Osim toga, i njima je potreban odmor, a ponekad je on baš u nedelji Lejver kupa. Zato sada nisu ovde. Međutim, mi smo i dalje veoma zadovoljni, imamo šestoricu od prvih deset.

Toni Godsik, dugogodišnji menadžer Rodžera Federera, inače suvlasnika Lejver kupa, kaže da se razmatraju neke novine u narednim godinama.

– Verovatno ćemo ići i u Kinu i u Saudijsku – najavljuje promenu koncepta naizmeničnog igranja u Evropi i Severnoj Americi. Federer je dan ranije istakao i da se planira odlazak u Južnu Ameriku.

Na pitanje da li se razmatra uvođenje mečeva teniserki, odgovor je negativan:

– Ako tako uradimo, rizikujemo da postanemo drugi Hopman kup. Ja sam bio menadžer Monike Seleš, Ane Kurnjikove, Lindzi Devenport, oženio sam se teniserkom, tako da imam apsolutno visoko mišljenje o ženskom tenisu – objasnio je Godsik, čija supruga je Meri Džo Fernandes.

– Ali format Lejver kupa ne smemo da menjamo jer mislimo da je najbolji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here