Zbogom jeftinim letovima!

0

Putnici iz Srbije i dijaspore biće uskraćeni za veliki broj letova prema i iz Beograda posle odluke niskotarifne aviokompanije Viz er da ukine letove iz Osla (aerodrom Torp) i Brisela (aerodrom Šarloa) i redukuje preostalih deset linija. Avioni za Oslo i Brisel prestaju da lete od 6. maja, a putnicima koji su kupili karte biće vraćen novac.
Ova teška odluka je doneta nakon što su aerodromski troškovi u Beogradu porasli za 40 odsto čime je beogradski aerodrom postao najskuplji u Viz erovoj mreži letova. Čelnik Viz era Džon Stivenson rekao je da bi beogradski aerodrom trebalo "da podstiče niskotarifna putovanja umesto što nepravedno štiti visokoplatežni Etihad i Er Srbiju, koji teže da preuzmu monopol".

Rasli od 800 odsto!
Od 2010. promet Viz er sa beogradskog aerodroma porastao je za više od 800 posto – na 480.000 putnika u 2013. Viz er je najveća niskotarifna aviokompanija u centralnoj i istočnoj Evropi, koja poseduje flotu od 46 aviona i nudi više od 300 linija, povezujući 96 destinacija u 35 zemalja.

Pada direktor aerodroma?
Beogradska policija je završila istragu o navodnim milionskim malverzacijama na aerodromu "Nikola Tesla", prenosi tabloid "Informer". Prema navodima tog lista, policija je na aerodromu utvrdila proneveru od pet miliona evra, a prvoosumnjičeni je navodno generalni direktor Velimir Radosavljević, inače Dinkićev kadar. "Vesti" su juče pokušavale da dobiju odgovor sa beogradskog aerodroma, ali se niko nije odazivao.

Viz er je u Beogradu imao i stalno dva stacionirana erbasa A320, od kojih će jedan sada biti prebačen u letonsku prestonicu Rigu. Mađarska kompanija preskače da navede da aerodrom nije odgovoran za sopstvenu cenovnu politiku već da ona proizilazi iz "Smernica razvoja vazduhoplovnog tržišta kroz stimulacije u plaćanju aerodromskih naknada u Republici Srbiji" prema kojima Vlada Srbije favorizuje Er Srbiju i onemogućava aerodrom da ostvari slobodan tržišni pristup.
U medijima je u više navrata isticano da Viz er ima nedopustiv tretman u Beogradu, te da je kompanija na osnovu povlastica za tri godine uštedela više od pet miliona evra, odnosno za toliko je aerodrom manje prihodovao. Ali, isto tako je Viz er bio i najbrže rastuća aviokompanija u Srbiji, otvarajući stalno nove linije. U sudaru interesa jedini gubitnici su putnici.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here