EPA/Ana Szilagyi

Nabujala birokratija u Nemačkoj obeshrabruje ulaganja i tera preduzeća da se sele u inostranstvo, upozorava ekonomski institut Ifo pozivajući se na sopstvenu studiju.

Vodeći nemački institut je u petak saopštio da se 91 odsto među 1,763 anketiranih firmi žalilo na povećanje birokratskog opterećenja u prethodne dve godine.

Među industrijskim kompanijama taj udeo je čak 91 odsto, prenosi dpa.

Skoro polovina, 46 odsto firmi je u poslednje dve godine zbog prekomerne birokratije odložila neko planirano ulaganje, a skoro petina, 18 odsto, istim povodom razmatra preseljenje iz Nemačke.

Ifo godišnju studiju od 2017. priprema za Fondaciju za porodični biznis.

Mnogim firmama posebno smeta Zakon o lancima snabdevanja iz prošle godine, koji nameće poštovanje ljudskih prava i ekoloških standarda duž celog lanca proizvodnje.

Slično je sa skupim odobrenjima i komplikovanim poreskim sistemom Nemačke.

Studija ukazuje da podsticaj iseljenja iz Nemačke raste sa veličinom kompanije. Tako svaka četvrta firma sa najmanje 250 zaposlenih planira premeštanje proizvodnje u neku drugu zemlju.

U istraživanju je učestvovalo i 57 najvećih porodičnih firmi u Nemačkoj, sa ukupno 403.000 zaposlenih i godišnjom prodajom većom od 90 milijardi evra. Dve od pet takvih kompanija razmatra mogućnost preseljenja u inostranstvo, prenosi dpa.

1 COMMENT

  1. Birokratija, fiinancijska kontrola, veliki porezi, diktatura… na kraju ce u nemackoj ostati: oenzioneri, starci, stranci i to oni koji ne zele da rade ( ukrajinci, arapi, stanovnistvo iz Afrike… ). Lepa ” buducnost” ceka nemacku.
    I da ne zaboravimo, korupirani politicari i korupirani, privrzeni vodecoj stranci takozvani slobodni novinari

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here