Zatvorene banke posle pretnji Čaveza

0

Ulagači okupljeni ispred zatvorene banke

 

Zbunjeni službenici banaka i ulagači okupili su se u nedelju ispred sedišta banaka, koje nisu otvorile vrata posle izjave ministra finansija Alija Rodrigesa, na hitno sazvanoj jutarnjoj konferenciji za štampu, da će banke biti zatvorene zbog "internih nepravilnosti u poslovanju".

 

 

U pomenute četiri banke nalazi se svega šest odsto venecuelanskih depozita. Njihov vlasnik, bogati biznismen Rikardo Fernandes, koji je bio u tesnim vezama sa vladom, nalazi se u pritvoru, a sud je grupi od 16 njegovih najbližih saradnika zabranio da napuste zemlju.

 

Analitičari, na koje se poziva Rojters, navode da se ovo može shvatiti kao preuzimanje tih banaka od strane vlade. Oni smatraju da preuzimanje četiri banke nije u skladu sa već ranije preduzetima akcijama Čavesa na nacionalizaciji kompanija iz energetskog i drugih sektora.

 

Jedina velika privatna banka koja je pala u državne ruke u Venecueli je španska Banko Santander, koja je u julu prodata za 1,05 milijardi dolara.

 

Čavez je u nedelju zapretio da bi mogao da nacionalizuje privatne banke u Venecueli zbog njihovog odbijanja da pozajmljuju siromašnima i zbog nedovoljne pomoći u razvoju zemlje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here