pixabay.com

Med je namirnica koja izuzetno povoljno deluje na kvalitet sna pa stručnjaci preporučuju njegovu konzumaciju pre spavanja.

Pojedini stručnjaci posebnu pažnju posvećuju proučavanju pravilnog rasporeda ishrane, pa tako danas pronalazimo različite preporuke za zdravlje. U novije vreme veća pažnja se posvećuje onim namirnicama koje bismo mogli da jedemo neposredno pre spavanja, a jedna od njih je upravo – med.

Antimikrobna i protivupalna svojstva meda od velikog su značaja za naš organizam, a poznato je da povoljno deluje i na kožu i kosu.

Evo tri razloga zašto je kašičica meda pre spavanja zaista dobra ideja.

1. Poboljšava kvalitet sna

Med pomaže u regulaciji proizvodnje melatonina, hormona koji je ključan za spavanje. Kada konzumirate med, telo oslobađa insulin, što podstiče otpuštanje triptofana u mozgu. Triptofan se zatim pretvara u serotonin, koji se dalje pretvara u melatonin. Ovaj proces može da pomogne u održavanju pravilnog ciklusa spavanja i poboljšanju kvaliteta sna.

2. Pomaže u stabilizaciji šećera u krvi

Iako med sadrži prirodne šećere, njegovo konzumiranje pre spavanja može da pomogne u stabilizaciji nivoa šećera u krvi tokom noći. Med osigurava stalni izvor goriva za mozak tokom noći, što može da spreči nagle promene u nivou šećera u krvi koje bi mogle da ometaju san. Ovo je posebno korisno za osobe koje pate od nesanice ili čestog buđenja tokom noći.

3. Pozitivno utiče na kožu i kosu

Med je bogat antioksidansima, vitaminima i mineralima koji su ključni za održavanje zdravlja kože i kose. Antioksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu da uzrokuju oštećenje ćelija, starenje kože i oštećenje kose. Konzumiranjem meda pre spavanja, telo dobija ove hranjive materije, koje pomažu u obnovi i regeneraciji ćelija, a takođe ima prirodna antibakterijska svojstva koja mogu da pomognu u smanjenju upala i sprečavanju akni. Takođe, hidratantna svojstva meda pomažu u održavanju vlage u koži i kosi, što ih čini zdravijim i sjajnijim.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here