Zašto me šef izbegava?

0

Već duže vreme slušate kako se u firmi u kojoj radite spremaju otkazi, pa se u vas uvukao strah da biste mogli da ostanete bez posla. Razlog za brigu može da bude i činjenica da ne ispunjavate revnosno radne zadatke, čega ste apsolutno svesni. Kako da znate da li ćete zaista dobiti otkaz. Na to pitanje osim poslodavca niko ne može da vam da tačan odgovor, ali postoje određeni znaci koji upućuju na to da je kucnuo čas da počnete da tražite drugi posao, savetuju u tekstu objavljenom na sajtu tportal.hr.
 

Mašine zamenjuju ljude
Dešava se da vaše radno mesto u toj firmi jednostavno više nije potrebno. Ako obavljate posao koji može da odraditi i mašina ili kompjuter, verovatno ćete morati da potražite novo zaposlenje, preporučuje savetnik za karijeru Čeril Palmer. Razlog za brigu može da bude i odluka rukovodstva kompanije da ne želi da vas više šalje na seminare ili poslovne ručkove. Loš scenario može da najavi i prodaja vaše firme većoj. Tada postoji velika šansa da novi vlasnici već imaju svoje ljude koje žele da zaposle.

Ako ste do sada bili odgovorni za vođenje velikih projekata, a sada kuvate kafu ili nosite poštu, to je blago rečeno, poprilično loš znak. Ukoliko ste do sada bili toliko zauzeti da ste jedva stizali da sve obavite na vreme, a sada se bukvalno dosađujete na radnom mestu, jasno je da vaš posao obavlja neki drugi kolega. Prema rečima Čaza Pitsa – Kajzera, savetnika za karijeru, to ukazuje da to da vas šef već priprema za odlazak…
Jedan od najočiglednijih znakova da ste pred otkazom jeste činjenica da je vaš šef, menadžer ili direktor počeo da vas izbegava. Ne odgovara na vaše pozive ili poruke, jednostavno vas ignoriše. Lin Grensing-Popal, autorka knjiga o ljudskim potencijalima, savetuje da u tom slučaju treba tražiti objašnjenje jer samo na taj način možete da okrenete situaciju u svoju korist.
Opomena je loš signal. Ako ste realni, odnosno samokritični, ukoliko znate da stalno kasnite i da ne ispunjavate zadate ciljeve, onda to ne bi trebalo da vas iznenadi. Obično je prva opomena usmena, druga pismena, a treća obično označava rastanak.
Razlog za glavobolju može da bude ako vam šef naredi da napravite opis svog posla. Ako se firma nalazi u finansijskim problemima, pa se smanjuju troškovi, otkazi su najčešće rešenje. U vrhu firme moraju tačno da znaju šta radite, kako bi se razmotrila varijanta da se neki zaposleni zamene onima sa nižim platama ili solucija da se određena radna mesta potpuno ukinu…

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here