EPA/Đorđe Savić

Urednik portala Kosovo onlajn Miloš Garić izjavio je da se poslednji incident, sa bacanjem zapaljive naprave u dvorište porodice Vesić u Klokotu, uklapa u ambijent koji je, zbog političkog pritiska iz Prištine, u poslednje vreme posebno napet u srpskim sredinama. Po njegovim rečima, cilj je da se unese nemir među Srbe i da se pod pritiskom izazovu na neku reakciju koja bi dala povoda za oružanu intervenciju prištinske policije.

On je rekao da je jasan pokušaj stalnog pritiska na Srbe, u slučaju u Klokotu i od komšija Albanaca, a da sve to šalje jednu sliku koja nije dobra i koja je upozorenje da se mogu očekivati slične stvari u narednom periodu i nastavak provokacija iz Prištine.

– Sve to što se događa vodi ka daljem podizanju tenzija i pokazuje da je to deo šire akcije, koja daje prostora svim ekstremistima da učestvuju u tome i da pronalaze svoje interese da izazivaaju slične događaje. To je generalno loša situacija koja vodi u opasnost, bilo da se radi o požaru, provali, napadu – rekao je Garić.

Na pitanje o zabrani glasanja Srbima na Kosovu na izborima 3. aprila i izjavi specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka da se nada da odluka Prištine neće uticati na dijalog, Garić je rekao da je Lajčak pokazao koliko nije u stanju da posreduje u dijalogu i da njegovo ponašanje poslednjih dana govori o tome.

– Lajčak je i do sada pokazao više puta da nije u stanju da vodi tu priču i ova loša reakcija govori u prilog tome. Albanska strana je u prilici da prkosi EU i međunarodnim akterima koji podržavaju državnost Kosova. Mi se pitamo kako je moguće da zemlje Kvinte nisu u stanju da izvrše dovoljno jak pritisak na Prištinu, koja ne izvršava svoje obaveze iz postignutih sporazuma i krši sve civilizacijske norme. To je ono što je teško objasniti. Zemlje Kvinte su u stanju da utiču i mogle su da pritisni Kurtija. Očigledno im je cilj da i dalje održavaju privid kosovske nezavisnosti i da Kurtiju omoguće da sprovodi svoj zakon – rekao je Garić.

On dodaje da bi u slučaju da je srpska strana insistirala na izlasku na birališta u srpskim sredinama, vlast u Prištini to iskoristila na perfidan način, da policijom istera Srbe sa glasačkih mesta i došli bi do opasne situacije.

– Predstavili bi srpsku stranu kao izazivača nereda. Međunarodna zajednica bi i u tom slučaju rekla da Kurti može da sprovodi zakon. U ovoj priči su važni bezbednost Srba i očuvanje mira – kaže Garić i dodaje da će verovatno značajan broj glasača sa Kosova, svi oni koji budu mogli, izaći da glasaju u četiri opštine u centralnoj Srbiji.

1 COMMENT

  1. Zato što su baš oni to naredili kurtiju
    Albanci samo rade što im gazde narede
    Da se ne lažemo
    Više

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here