pixabay.com
Foto: Ilustracija

Slanost mora, poznata i kao salinitet, prvenstveno je rezultat prisustva rastvorenih soli.

More je slano, to svi znamo, ali evo zašto je to tako.

Slanost mora, poznata i kao salinitet, prvenstveno je rezultat prisustva rastvorenih soli. Te soli potiču iz Zemljine kore i prenose se u okeane putem reka, padavina i podzemnih voda. Evo detaljnijeg objašnjenja zašto je more slano:

Rastvaranje minerala

Kišnica erodira stene na kopnu, oslobađajući minerale u reke. Ovi minerali, uključujući natrijum hlorid (kuvarska so), na kraju dospevaju u more.

Okeanski krugovi

Kada uđu u more, ovi minerali se raspodeljuju okeanskim strujama. Vremenom se soli nakupljaju jer ne postoji značajan mehanizam za njihovo uklanjanje iz mora na isti način na koji se stalno dodaju.

Isparavanje

Kada se morska voda isparava, soli ostaju. Ovaj proces koncentrše sadržaj soli u preostaloj vodi, što doprinosi ukupnoj slanosti mora.

Geološka aktivnost

Podvodne vulkanske erupcije i hidrotermalni izvori oslobađaju dodatne minerale i soli u okean, što dodatno povećava slanost.

Ravnoteža unosa i izlaza

Salinitet okeana se održava ravnotežom između soli koje ulaze u more i procesa koji ih uklanjaju, kao što su sedimentacija i biološka apsorpcija.

Ukratko, more je slano zbog kontinuiranog dodavanja rastvorenih soli iz reka, geološke aktivnosti i procesa isparavanja, zajedno s sposobnošću okeana da zadrži te soli tokom dugog perioda.

Najslanije i najmanje slano more

Najslanije more na svetu je Mrtvo more, dok je najmanje slano more Baltičko more.

Mrtvo more

Slanost: Oko 30-35% soli (300-350 g/l)

Specifičnosti: Mrtvo more je izuzetno slano zbog visokog nivoa isparavanja i niske nadmorske visine. Smatra se jednim od najslanijih vodenih tela na svetu zbog svog specifičnog hemijskog sastava i ekstremnih klimatskih uslova.

Baltičko more

Slanost: Oko 0,1-0,2% soli (1-2 g/l)

Specifičnosti: Baltičko more je jedno od najsvježijih mora zbog velikog priliva slatkih voda iz reka i niskog nivoa isparavanja. Smešteno između Skandinavije i centralne Evrope, ima nizak salinitet zbog svoje blizine kopnu i velikih ušća reka.

Razlike u slanosti između mora su rezultat različitih faktora kao što su geografski položaj, isparavanje, dotok slatkih voda i hemijski sastav, prenosi Danas.rs.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here