comons.wikimedia/Suradnik13
Hrvatski vojnici

Pozivi Ministarstva odbrane Hrvatske pripadnicima rezervnog sastava Oružanih snaga radi uručivanja ratnog rasporeda uznemirio je ovih dana građane koji su prošli vojnu obuku i stari su između 20 i 55 godina života, a penzionisani general Marinko Krešić kaže da to nije zbog toga što bi se moglo reći da je bezbednost zemlje ugrožena, ali da ipak se treba pripremiti ranije.

– Ne možemo reći da je bezbednost Hrvatske ugrožena, ali sigurno možemo reći da ovo pitanje treba pripremiti i te kako ranije, posebno po pitanju dizanja rezervista koje smo mi zamrzli, a ne ukinuli vojni rok – kaže Krešić.

To, pojašnjava, znači da jednom odlukom vlade, Sabora, sutra može biti doneta odluka da se vojni rok ponovno uvede.

– Kao što znamo, sve zemlje u okruženju imaju obavezan vojni rok. Sigurnost Hrvatske zavisi od rezervista. Kad smo imali rezerviste dobili smo Domovinski rat – rekao je Krešić u izjavi za HRT.

Krešić, koji je član Hrvatskog generalskog zbora, kaže da U Hrvatskoj postoji loša predstava o služenju Hrvatske vojske, što je razlog zbog kojeg mladi neće u vojsku.

– Međutim, mi nismo dovoljno razgovarali šta taj rok znači za bezbednost, šta on znači za hrvatski narod, za institucije hrvatske države, šta on znači za okruženje. Svi smo se hvalili ulaskom u NATO. Kišobran je pokriven. Hrvatska u EU. Ali, mi i dalje nemamo predstavnika NATO. Već godinu i tri meseca smo nepopunjeni iz razloga naše razjedinjenosti vlade i Kabineta predsednika. To nije ugled Hrvatske i hrvatskog naroda – naveo je Krešić.

Ponovio je da su ovi pozivi redovan zadatak Ministarstva odbrane da budu informisani gde su, kojoj se jedinici javiti u slučaju bilo kakve uzbune i da imaju prigovor savesti – ako ne žele.

MORH je potvrdio juče da će u narednim mesecima oko 10.000 poziva biti upućeno građanima radi dobijanja ratnog rasporeda, i da se to čini sada jer nije u protekle tri godine zbog pandemije.

4 COMMENTS

  1. Normalno ,jos malo ce izbori pa kao vrhovni komadant vojske se mora pripremiti za bitku protiv Plenkovica
    HDZ

  2. “Kao što znamo, sve zemlje u okruženju imaju obavezan vojni rok.”-НЕИСТИНА!
    Истина је заправо да ниједна земља у првом и другом реду комшија Хрватске нема обавезан војни рок. Најближа земља Хрватској, која има обавезан војни рок је – Грчка!!??

  3. Znači Hrvati procenjuju da će Rusi stići do Zagreba…pa neka ! Srbija vas neće više nikada štiti kada budete gubitnici na pogrešnoj strani istorije!

    • Ne govor u ime nas iz Republike Srbske mi ce mo braniti nasu bracu Hrvate.Mi smo u Snsd-eu radi Dodika i ako bude stani pani mi cemo sa Dodikom i u HDZ,tako je rekla gradonacelnica Jezera.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here