pixabay.com

Nošenje belih mantila zapravo može da poveća pažnju osobe.

Šta god da nose lekari, ako preko toga imaju beli mantil i stetoskop oko vrata, odmah mu se pristupa drugačije.

Skoro kao da nošenje belog mantila daje osobi medicinske supermoći, i koliko god to zvučalo čudno, to bi zapravo moglo da bude istina.

Prema studiji objavljenoj 2012, ljudi imaju tendenciju da pokažu superiornu trajnu pažnju kada obavljaju zadatke ako imaju beli mantil.

Zanimljivo, ovaj efekat je primećen samo kada su beli mantili bili vezani za lekare. Učesnici koji su bili navođeni da veruju da je odeća pripadala slikarima, nisu pokazala takva poboljšanja u performansama, što je navelo autore studije da skuji termin „zaokružena kognicija“ kako bi opisali kako profesionalna odeća utiče na našu sposobnost da obavljamo zadatke.

Ipak, zašto su doktori uopšte počeli da nose bele mantile?

Iako je teško tačno odrediti gde i kada je počeo trend, čini se da su beli mantili počeli da postaju sve češći među medicinskim radnicima krajem 19. veka.

U to vreme naše shvatanje značaja mikrobne kontaminacije počelo je da raste, tako da je uvođenje belih mantila možda pomoglo da se simbolizuje čistoća u zdravstvenim ustanovama.

Kako je vreme odmicalo, klasično odelo je postajalo sve više sinonim za doktore i naučnike, do te mere da su pacijenti počeli da reaguju na prizor lepo obučenog lekara.

Studija sprovedena 2017. godine, na primer, pokazala je da više od polovine američkih bolnica brine o tome šta njihov lekar nosi, a više od trećine kaže da je odeća negovatelja uticala na njihovo ukupno zadovoljstvo lečenjem.

Nije iznenađujuće da je beli mantil identifikovan kao najcenjeniji deo lekarske uniforme, iako je to variralo u zavisnosti od starosti pacijenata i vrste lekara.

U međuvremenu, u Velikoj Britaniji, istraživanje lekara iz 1991. godine pokazalo je da je najčešći razlog nošenja belog mantila to što omogućava laku identifikaciju kolegama i pacijentima. Druge motivacije uključivale su mogućnost nošenja predmeta u džepovima mantila i „naglašavanje statusa doktora“.

Međutim, 2007. godine, britanska vlada je uvela spornu politiku „golih ruku do lakta“, zahtevajući da svi lekari budu izloženih podlaktica u pokušaju da ograniče širenje patogena koji se „kači“ na odeću zdravstvenih radnika. Beli mantil dugih rukava je zbog toga bio zabranjen i od tada je nestao u bolnicama u Velikoj Britaniji.

Ipak, nisu svi lekari zadovoljni ovim razvojem događaja, posebno imajući u vidu nedostatak čvrstih dokaza koji povezuju bolničke infekcije sa odećom lekara. Neki lekari su zbog toga bili veoma kritični prema vladinoj odluci, zahtevajući da se belom mantilu dozvoli da se vrati onakav kakav je bio.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here