Youtube/Radio-televizija Vojvodine
Most na Ibru čuvaju karabinjeri

Na severu Kosova i Metohije takozvana kosovska policija i dalje je ispred srpskih institucija, a iz Kfora navode da prate bezbednosnu situaciju na severu i ostaju na oprezu. Kordon italijanskih karabinjera povukao se sa mosta na Ibru, a kao i do sada ostaje nekoliko pripadnika karabinjera sa dva blindirana i dva terenska vozila, kao i jedno policijsko vozilo u blizini. Iz Kfora navode da prate bezbednosnu situaciju na severu i ostaju na oprezu.

Naoružani specijalci policije tzv. Kosova su, 30. avgusta, sa dugim cevima u fantomkama upali u zgrade Privremenih organa u četiri srpske opštine na severu i neke ustanove države Srbije na KiM. Rukovodstvo Srbije i Srpska lista su zatražili su hitnu reakciju međunarodne zajednice i konkretnu zaštitu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je o situaciji na KiM razgovarao sa nizom evropskih zvaničnika u Pragu, a na sastanku sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom je zatražio konkretnu i nedvosmislenu reakciju EU i njenih članica u osudi ovog nasilja, i u sprečavanju takvih poteza i zaštiti Srba. Predsednik je novinarima rekao da ne razume šta je smisao koje rukovodstvo u Prištini vidi osim da isprovocira Srbiju. Dodao da je važno to što su i EU i SAD osudili Kurtija za upad na sever KiM, kao i što Kfor, što NATO, drži pozicije čvrsto vezano za most na Ibru. Ocenio je i da polako ali sigurno, svet počinje da razume ko pravi problem.

Reakcije Unmika i NATO

Unmik je, posle razgovora predstavnika SL sa šeficom te misije na KiM Karolin Zijade, poručio da akcije policije na severu utiču na bezbednost, stabilnost i mir, a NATO da je veoma razočaran akcijama na severu KiM koje nisu koordinisane sa Kforom.

– NATO je razočaran akcijama na severu KiM koje nisu koordinirane sa Kforom, navela je portparolka Alijanse Fara Daklala.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here