Zaštita zatvorenika tokom štrajka glađu

0

Vučković je, na konferenciji za novinare, rekla da projekat traje godinu dana i da će u tom periodu Centar za ljudska prava iz Niša sa partnerima sačiniti spisak svih zatvorenika sa invaliditetom i dostaviti ga Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

"Ovaj projekat je nastavak ranije realizovanih projekata o položaju zatvorenika i uslovima zatvaranja osuđenih lica u niškom zatvoru", napomenula je Vučković.

Ona je navela da je tokom ranije realizovanih projekata uočeno da bi zdravstvena zaštita zatvorenika bila unapređena ukoliko bi zdravstvena zatvorska služba bila u nadležnosti Ministarstva zdravlja umesto sadašnje prakse prema kojoj je zdravstvena zaštita u nadležnosti Uprave za izvršenje krivičnih sankcija i Ministarstva pravde.

U Centru za ljudska prava navode da je štrajk glađu vid nenasilnog protesta i naveli koje su obaveze zdrvastvene službe prema licu koje je započelo takav način izražavanja protesta pozivajući se na lekarski kodeks i instruktivnu Maltešku deklaraciju Svetskog udruženja lekara.

Vučković je rekla da će tokom projekta popisati i sve preduzete mere adaptacije uslova smeštaja prilagođene potrebama zatvorenika sa invaliditetom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here