Đ. Janković
Vatre na livadi: Zajedničko lilanje organizuje Crkvena opština loznička

U porti hrama Pokrova Presvete Bogorodice, kako tradicija nalaže, noć uoči velikog praznika Petrovdana održano je četrnaesto zajedničko lilanje koje je organizovala Crkvena opština loznička, a sve u sklopu sedmog lozničkog Lila-Lo festivala koji je otvoren isto veče. Ponovo se na velikoj livadi, kao i minulih godina, sa prvim sumrakom okupio veliki broj roditelja sa decom koji su došli da upale lile, a uprkos vreloj julskoj noći utisak je da ih je bilo kao nikad pre.

Čekalo se da bude upaljena velika vatra na livadi pored crkve, a onda su krenula deca uz pomoć starijih da pale lile. Za tili čas gorelo je na stotine malih buktinja na sve strane. Stariji su pazili da deca dok vrte lile međusobno budu na bezbednoj udaljenosti, a bilo je i onih koji su pod objašnjenjem “da ti samo pokažem” zavrteli koji krug, da ih mine želja i sete se detinjstva.

Radost: I stari i mladi palili koru divlje trešnje

Lile su napravljene od osušene mlade kore divlje trešnje, ili breze koja se umetne na vrhu zasečenog štapa od vrbovog ili leskovog drveta, a običaj nalaže da se pale veče uoči Petrovdana. Verovanje je da se lilanjem teraju zle sile i ujedno čuvaju domaćinstva, ljude, useve i životinje, a ovaj običaj seća na vreme progona hrišćana kada su bili poliveni smolom vezivani na stubove i paljeni.

Festival nazvan po običaju

Loznička Turistička organizacija je priredila festival nazvan po običaju Lila-Lo koji je već proglašavan za jedan od najboljih u Srbiji, a sedmi je trajao do nedelje. Domaćini programa su Loznica, Tršić i Banja Koviljača, a na otvaranju je za Lozničane i njihove goste na šetalištu nastupio poznati Barselona džipsi Balkan orkestra.

Kulturno nasleđe

Na predlog lozničkog Centra za kulturu “Vuk Karadžić” paljenje petrovdanskih lila – lilanje, upisano je 2017. u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

Nastupili na otvaranju: Barselona džipsi Balkan orkestra

Folklor, opera i hip-hop

Do kraja festivala izvedeno više od dvadeset različitih programa. Publika je u Banji Koviljači uživala u smotri folklora Sastanak i Kolo za dukat, u Kur-salonu na koncertu pijaniste Igora Draževića sa osam mladih operskih pevača, u dvorištu Tehničke škole u nastupima Zhive, odnosno Ive Pažin, benda Keni nije mrtav i hip-hop muzičara Rouzija , dok su na Saborištu u Tršiću pevali Teja Dora, predstavnica Srbije na Pesmi Evrovizije, duo Njho See
i klabing atrakcija regiona Luton i Šćepa.

Festival je završen u Loznici nastupom slovenačke žonglerske skupine Čupakabra koja je izvela interaktivni vatreni šou.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here