Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Australijske granične snage (ABF) zaplenile su u Adelajdu više od 13 tona jednokratnih elektronskih cigareta, popularnih vejpova, što je prva zaplena velikih razmera od kada su novi zakoni stupili na snagu početkom ove godine, saopštila je savezna vlada.

Nakon što je postalo ilegalno uvoziti vejpove za jednokratnu upotrebu, vlasti su od 1. januara do sada zaplenile skoro 250.000 vejpova, ulične vrednosti oko 7,4 miliona dolara.

Pomoćnik komesara ABF-a Kris Voters je rekao da je tokom protekle nedelje oko 150.000 jednokratnih vejpova u vrednosti od 4,5 miliona dolara zaplenjeno u dve pošiljke u Južnoj Australiji. Službenici graničnih snaga postali su sumnjičavi kada je 14 pošiljki vazdušnog tereta deklarisane kao „raspršivači za punjenje“ stiglo s istog mesta porekla. Pošiljke su iz Kine stigle u Melburn, pre nego što su prebačene u Južnu Australiju.

Prema rečima pomoćnika komesara, istraga se i dalje vodi, a ABF ne smatra da je Južna Australija bila jedina predviđena lokacija za prodaju ovih vejpova.

– Videli smo značajno smanjenje uvoza od 1. januara, nakon što se industrija prilagodila promenama. Teško je znati kakvo je tržište, ali četvrt miliona zaplenjenih vejpova je prilično dobar početak za prvih 30 dana novog zakona – ocenio je Voters.

Ujedno, zvaničnici granične službe su zabeležili da je više putnika koji ulaze u Australiju predalo vejpove za jednokratnu upotrebu na aerodromima, nakon što su početkom godine uvedena nova pravila koja ograničavaju posetioce na dva vejpa za jednokratnu upotrebu po osobi.

Federalni ministar zdravlja Mark Batler je pohvalio napore ABF-a u jednoj od najvećih zaplena vejpova u Australiji.

– Ovo je četvrt miliona jednokratnih vejpova, koji neće završiti u rukama naše dece. Važno je da se gasi tržište, koje je sve više pod kontrolom organizovanog kriminala, odmetničkih motociklističkih bandi i drugih organizovanih kriminalnih grupa – naglasio je Batler.

Dalje reforme počeće od 1. marta, a uključivaće zabranu uvoza terapijskih vejpova, koji mogu da se ponovo pune, kao i ličnog uvoza terapijskih vejpova.

– Od 1. marta biće moguće uvoziti vejpove samo uz dozvolu Kancelarije za zaštitu od droga i ti vejpovi će morati da budu u skladu s novim standardima koje je postavila Uprava za terapijsku robu – naglasio je ministar Batler.

Rigoroznije mere

Ministar Batler je rekao da vlada planira da uvede zakone koji će zaustaviti prodaju i snabdevanje vejpova bez recepta i zatvoriti rupe koje su dozvoljavale otvaranje vejp prodavnica. Vejpovi koji se prodaju moraće biti u skladu s novim standardima, jednostavnog ukusa, propisanog nivoa nikotina i farmaceutskog pakovanja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here