Tanjug/AP
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski

Severnoatlantska alijansa se nada da će obećanje da će izgraditi za Kijev “most ka NATO” umiriti lidera ukrajinskog režima Vladimira Zelenskog i omogućiti da predstojeći samit Alijanse protekne glatko, piše list “Njujork tajms”.

Kako se navodi, američka administracija i rukovodstvo NATO pokušavaju da na taj način “daju Kijevu nešto značajno na samitu”, istovremeno ne odustajući od svog stava da nije vreme da se Ukrajina pridruži Alijansi.

Obećanje da će na predstojećem samitu NATO u Vašingtonu biti dogovoren “most za članstvo Ukrajine u NATO” trebalo bi da zadovolji Zelenskog, piše list. Ističe se da bi to omogućilo da samit protekne lakše nego pre godinu dana u Vilnjusu kada je lider kijevskog režima otvoreno negodovao jer nisu izneti jasni rokovi za ulazak njegove zemlje u Alijansu.

Ranije je televizija “CNN”, pozivajući se na američke i evropske zvaničnike, saopštila da se zemlje Severnoatlantske alijanse ne slažu oko toga kako tačno treba da zvuči formulacija o pristupanju Ukrajine NATO-u na predstojećem samitu u Vašingtonu. Kako se navodi, evropski saveznici, uključujući Veliku Britaniju i zemlje Istočne Evrope, insistiraju na snažnoj podršci ulasku Ukrajine u Alijansu. Međutim, nisu sve zemlje NATO spremne da “idu tako daleko”: američki i nemački zvaničnici ponudili su Ukrajini samo “most” ka Alijansi.

Učesnici samita NATO, održanog u Briselu u junu 2021. godine, naveli su u završnom saopštenju da bi Ukrajina i Gruzija u budućnosti mogle da postanu članice Alijanse.

Rusija je kategorički protiv daljeg širenja NATO-a na Istok.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here