Zapad smera promenu režima u Moskvi

0

Srđa Trifković u Misisagi
 

– Vidljivo je da hladni rat nikada nije ni prestao,a izazovi sa kojima se Rusija suočava su brojni i veliki i nisu plod ruske politike. Kontinuirana zapadna, ali pre svega angloamerička rusofobija temelji se na dva principa: geopolitičkom i kulturološkom – objasnio je Trifković.

On je zatim dodao da Ukrajina za Rusiju predstavlja ključnu tampon-zonu bez koje ona nema stratešku dubinu – gubitak te tampon zone i izlazak NATO-a na liniju Rostov-Volgograd bi predstavljao geopolitički nož u najosetljivijem delu Rusije. S druge strane, za SAD je to oportunistička kriza koja traži slabe tačke u linijama protivnika.
 

Zabrana za mišljenje

Trifković je predavanja počeo rečima:
"Vašim dolarima je ova zemlja sve uradila da me spreči da dođem", a zatim je obrazložio svoje stavove o velikoj igri između Rusije i Zapada, posebno SAD, koja se trenutno odvija pre svega u Ukrajini, ali i na ekonomskom i psihološko-propagandnom planu.
Advokat Doroti Foks nakon predavanja prisutnima je objasnila strukturu "slučaja Trifković" i istakla da Kanađani imaju pravo da čuju drugačije mišljenje i stavove i da nije bilo osnova za političku zabranu na mišljenje kao što se desilo u ovom slučaju. Trifković je to nazvao izmanipulisanim pravnim sistemom od strane politički motivisanih državnih činovnika.

– Zato je Majdan katastrofalni propust ruskih obaveštajaca koji su dopustili da budu nadigrani, što je iznenađujuće – navodi on – jer je majdanska generalna proba već bila obavljena pre 10 godina s narandžastom revolucijom.

 

Takođe, ne treba zaboraviti ni dodatni cilj Amerike da Evropu vrati u američku bezbedonosnu orbitu kroz jačanje NATO-a, što se pravda navodnom ruskom pretnjom. Zapadna politička, akademska i medijska elita neguje izrazitu antipatiju prema Rusiji i krajnji njen cilj jeste promena režima u Moskvi kako bi se stvorio preduslov temeljne i nepovratne promene ruskog identiteta u duhu zapadnih vrednosti. Zato je partnerstvo sa Zapadom iluzija koje se Rusija treba što pre rešiti, kao i defanzivne politike koju vodi. Svaki pokušaj ublažavanja krize sa ruske strane ili "mekših mera", Amerikanci tumače kao rusku slabost koju treba iskoristiti.

– Rusija još uvek nije naučila kako da primenjuje svoju moć, a njen prvi strateški cilj morao bi da bude promena režima u Kijevu – smatra dr Trifković.

– Za zapadne sile legitimni interesi Rusije u tzv. bliskom inostranstvu nikada neće biti prihvatljivi i zato, kaže istaknuti analitičar, "Rusija treba da sledi svoje nacionalne i državne interese sa gvozdenom odlučnošću jer šta god da učini ili ne učini, Zapad će reagovati novim sankcijama i dodatnom demonizacijom – rekao je na kraju predavanja dr Srđa Trifković.

 

Šta da radi Rusija

– Ruska šansa nalazi se, po mišljenju Trifkovića, u razmatranju niza konkretnih poteza kojima će ozbiljno pogoditi komercijalne interese zemalja koje su joj uvele sankcije. Na primer, "treba da se uvedu ekstra carine na uvoz desetine hiljada nemačkih, britanskih, francuskih automobila. Takođe, kada evropskim i američkim avioprevoznicima bude uskraćen prelet preko ruskog neba uslediće pritisak radnika, sindikata i poslodavaca na vlade tih zemalja radi promene njihove antiruske politike." Na planu globalne strategije Rusija treba da radi na pretvaranju rusko-kineskog energetskog saveza u odbrambeni, kao i da okonča saradnju sa Nasom. Na ekonomskom planu ova zemlja treba da razvije strategiju dedolarizacije globalnog finansijskog sistema.Takođe, trebalo bi ograničiti odliv kapitala iz zemlje i razvijati dugoročnu strategiju poreskim olakšicama podstaknute supstitucije uvoza kako bi se smanjila njena zavisnost od zapada u svim oblastima ekonomije – veruje Srđa Trifković.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here