EPA/Yuri Kochetkov

Rusija se oseća sigurno u trećoj godini specijalne vojne operacije, rekao je u intervjuu Rojtersu generalni direktor državne korporacije Rosteh Sergej Čemezov.

“U situaciji u kojoj Zapad, pod okriljem SAD, izaziva rat, moramo biti spremni. U toku je treća godina specijalne operacije. Rusija se oseća sigurno”, istakao je on.

Čemezov je upozorio da što duže traje sukob, „veći je rizik da će ceo svet biti uvučen u globalni sukob“.

“Izgleda čudno, ali zapadne zemlje ne shvataju koliko je ovo opterećenje za njih”, dodao je Čemezov u ​​pisanom odgovoru na pitanja agencije.

„Na Zapadu se širi mit da Rusija povećava budžet za odbranu, a u prodavnicama su prazne police. Jedno mogu da savetujem: idite u bilo koji ruski hipermarket i uverite se da je sve u redu sa uljem u zemlji“, rekao je Čemezov.

„Nacionalna bezbednost uvek ima najveći prioritet. Zato Rusija ima dovoljno pušaka. Značajno smo povećali proizvodnju naoružanja“, dodao je on.

Pokidani su lanci saradnje koji su postojali pre 2022. godine, što je dovelo do poteškoća u realizaciji niza programa, rekao je Čemezov. Na primer, bilo je potrebno pomeriti rokove završetka aviona MS-21 i „ponovno sastaviti“ Superdžet 100, što je zahtevalo zamenu oko 40 uvezenih elemenata, uključujući i motore.

Ali, odlazak velikih zapadnih kompanija iz Ruske Federacije, poput Boinga i Erbasa, daje Rostehu mogućnost da zauzme značajan udeo na tržištima na kojima je prisutan, kao što su proizvodnja aviona, energetska oprema, medicinska oprema i drugo.

„Želeo bih da se zahvalim sankcijama za takvu priliku“, istakao je Čemezov.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here