RTS
Znanje i imanje uvek idu zajedno

Da li je hrana samo potreba ili i zadovoljstvo? Da li pored proizvodnje za sopstvene potrebe može da bude dobar biznis i prilika za razvoj turizma saznaćemo u emisiji “Znanje imanje”.

Emisija “Znanje imanje” biće emitovana u nedelju, 7. jula u 11 časova na kanalu RTS1 koji je dostupan u okviru MTEL TV paketa.

Šta nam donosi ovonedeljna emisija?

Zbog nepredvidivih vremenskih prilika u Srbiji i regionu, tropskih vrućina, a potom i obilnih padavina koje smenjuju nove tropske vrućine, svi se pitaju da li će ove godine biti dovoljno hrane.

Tim emisije “Znanje imanje” obišao je voćare, ratare, vinogradare i pčelare u potrazi za odgovorom.

Zaklopačka ruža

U beogradskom Podunavlju gde se smatra da je nastala prva svetska civilizacija, sve što se posadi obilno rodi. Kraj je poznat po dobrim domaćinima, poljoprivredi i voćnjacima, a posebno se ističu zasadi kajsije.

“Zaklopačka ruža” je selekcija kajsije Poljoprivrednog fakulteta iz Beograda i o njoj govore Ivan Lenov i Slobodan Grčić iz Grocke. Vreme zrenja ove kajsije je prva dekada jula. Odlikuje se narandžastom bojom, a ako ima dovoljno sunca dobije i dodatnu crvenu boju što joj daje posebnu lepotu. Ima odličan kvalitet, ukus, veličinu i čvrsto meso, dobro se skladišti, pa se od nje očekuje da zagospodari srpskim voćnjacima i trpezama. Da li će stvarno biti tako?

Plavo vino iz Kličevca

Vojvoda Milenko Stojković proslavio je Kličevac nadomak Požarevca, a svojim herojstvom u Prvom Srpskom ustanku ušao je u srpsku istoriju.

Kličevac je u vreme kneza i cara Lazara Hrebeljanovića bilo metoh manastira Tisman i Vodica koji se danas nalaze na rumunskoj strani Dunava.

Na još starije vreme podseća nas figura Kličevački idol koja pokazuje da je ovaj kraj bio mesto življenja kroz vekove, tačnije milenijume.

U današnje vreme Kličevac može da se podiči i jedinstvenim plavim vinom.

Zanimljivu priču kako nastaje plavo vino čućemo od porodice Cvejić iz Kličevca.

Farma pčela na Srebrnom jezeru

Svima je poznato da su pčele najbitnije za oprašivanje biljaka i da bi bez njih opstanak čovečanstva bio doveden u pitanje. O lekovitosti meda i pčelinjih proizvoda dovoljno se zna, ali ono što je relativno novo kod nas, ali ne i u svetu je api terapija.

Api terapija podrazumeva inhalaciju aerosola iz pčelinje zajednice u košnici, a takođe i boravak u posebnim prostorijama uz košnice.

O api terapiji saznaćemo više od Dušana Živkovića, najmlađeg člana Farme pčela iz sela Biskuplje kod Srebrnog jezera.

Domaćinstvo koje su izabrale laste

Najbolji domaćin lastama

Albert Sekula iz sela Hetin u opštini Žitište otkriće nam tajne zašto su laste u velikom broju izabrale njegovo domaćinstvo za svoj dom.

Ove godine je izbrojao 55 aktivnih gnezda, a na takmičenju “Domaćinstvo koje su izabrale laste” ubedljivo je osvojio prvo mesto. Kao nagradu za pobednika takmičenja od Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije dobio je jednu tonu kukuruza.

Laste se Albertu vraćaju godinama, u sezonu dva puta legu jaja, a gnezda su svila u Albertovoj štali gde prostor dele sa muznim kravama. Interesantan je njihov izbor mesta i komšiluka.

Ruže su bolji izbor

U selo Orašje nadomak Varvarina, na putu za manastir Kalenić, dovela nas je priča Gorana Nikolića.

Ovo mesto poznato je kao mesto izmirenja braće i srpskih vladara, kralja Milutina i kralja Dragutina Nemanjića.

Orašje je poznato i po nekadašnjem manastiru, a danas crkvi Svetog Jovana Krstitelja i izvoru mineralne vode koja se koristila na dvoru kralja Aleksandra I Karađorđevića.

Današnja priča Gorana Nikolića biće o njegovom izboru gajenja ruža umesto paprika i paradajza. Zašto je to pravi izbor?

Urednik emisije je Dragana Popov, a novinari su Mile Novaković i Dušan Veličković.
Nedelja, 7. jul u 11 časova na kanalu RTS 1 koji možete da gledate u okviru svih MTEL TV paketa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here