commons.wikimedia/Goran_tek-en
Donbas

Pitanje teritorija nije prioritet za Ukrajinu u rešavanju sukoba sa Ruskom Federacijom, izjavio je ukrajinski ambasador u Velikoj Britaniji Valerij Zalužni, prenosi “Dejli telegraf”.

Prema njegovim rečima, za Ukrajinu su važnije garancije bezbednosti od pitanja teritorija.

– Nisam pomenuo teritorije. Pričao sam o bezbednosti, osećaju da sam u svom domu – rekao je Zalužni novinarima nakon govora u jednom londonskom analitičkom centru.

– Da živim u svojoj kući i da znam da mi je sused zauzeo deo bašte, rekao bih da ovo pitanje treba da rešimo. Ako ne danas, onda će to morati da reše naša deca – istakao je on.

List ističe da izjava Zalužnog ukazuju na promenu retorike ukrajinskih vlasti, koje su ranije insistirale na nemogućnosti postizanja mira bez vraćanja svih izgubljenih teritorija. Ukrajinski vojnici sa kojim je list razgovarao kažu da žele da se sukob što pre završi zbog velikih gubitaka i skepticizma povodom mogućnosti pobede.

Istovremeno, izvori “Dejli telegrafa” ukazuju da su zvaničnici na Zapadu zainteresovani za produženje borbi u nadi da će oslabiti poziciju Rusije u naredne dve godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here